Ook deze 3 Young Masters zijn de toekomst van onze gastronomie

5/5
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Young Masters

Een geheel jaar stelt Horeca Webzine in een reeks van 40 artikels de leden en hun specialiteiten voor van ‘The Mastercooks of Belgium®’. The Young Masters© is de naam van de jongerenafdeling van de dynamische en prestigieuze culinaire vereniging van België. In dit artikel stellen we drie Young Masters voor bij wie je als abonnee kans maakt op een Box Bon Moments t.w.v. €100.

The Mastercooks of Belgium®

‘The Mastercooks of Belgium®’ is nog nooit zo dynamisch geweest!  De meest prestigieuze culinaire vereniging van Belgische meesterkoks kwam er in 1980 op initiatief van Pierre Romeyer, samen met o.a. Pierre Wijnants, Jacques Deluc en Roger Souvereyns, de peetvaders van de Belgische keuken. Het voorzitterschap werd na Romeyer gedragen door bekende topchefs en meesterkoks zoals Pierrot Fonteyne, Alain Deluc, Guy Van Cauteren, Robert Van Duuren en sinds mei 2012 wordt het gedragen door Frank Fol, De Groentekok.

‘The Mastercooks of Belgium®’ zijn dé ambassadeurs van het Belgisch culinair erfgoed. De leden – Mastercooks en Young Masters – toveren elke dag met de fantastische ingrediënten die ons land rijk zijn. Ze zijn het creatieve brein van de landelijke culinaire toekomst en bezorgen elke dag duizenden mensen een onvergetelijke smaakbeleving.

Young Masters

Naar aanleiding van het 40-jarig bestaan van de vereniging verschijnt in de loop van mei het Masterbook. In het boek komen onder meer interviews met de oprichters, de generatie voorzitters, de Belgische top 3 van meesterkoks en met enkele Young Masters. Op de cover staan alle voorzitters van de vereniging, met centraal Pierrot Fonteyne, die op 14 april 2020 jammerlijk is overleden aan COVID-19.

Naast de vele activiteiten heeft de vereniging van Belgische meesterkoks ook een eigen TV programma: Z Mastercooks.

Box Bon Moments

Millennials willen vandaag de dag niet nog meer spullen, maar zijn op zoek naar nieuwe (en unieke) ervaringen. Dit is in het voordeel uitgedraaid van de horeca, want de Belg eet meer dan ooit buitenshuis of laat thuis bezorgen. Daardoor kan je met een etentje als cadeau bij de Mastercooks of Young Masters niets fout doen.

De Box Bon Moments van The Mastercooks of Belgium® is daardoor dé ideale cadeaubon voor culinaire fijnproevers en andere bourgondische levensgenieters. Niet zomaar een ongepersonaliseerde zelfafgeprinte bon, maar een gestileerde geschenkverpakking met ingesloten de Mastercook Gids met alle zaken van de meesterkoks. Er zijn drie variaties: €50, €75 en €100.

Binnenkort een cadeau te doen? Klik hier, en bestel een Box Bon Moments. Het wordt je met post opgestuurd. De Mastercooks en Young Masters zorgen voor de rest.

Young Masters Box Bon Moments

Win een Box Bon Moments

Tussen juli 2020 en eind juni 2021 mag Horeca Webzine 10 Box Bon Moments verloten onder haar abonnees.

Als gratis abonnee van Horeca Webzine ontvang je elke week op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inpirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

En zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je iedere maand kans om een Box Bons Moment ter waarde van €100 te winnen om te spenderen bij één van de meer dan 120 meesterkoks.

The Young Masters

The Young Masters© (TYM) is de naam van de jongerenafdeling van The Mastercooks of Belgium®. Het is geen nieuwe vereniging maar een creatief labo binnen de vereniging. The Young Masters© bestaat uit jonge Belgische chefs die nieuwe ideeën uitwerken om de Belgische keuken naar de toekomst toe nog sterker en aantrekkelijker te maken, zowel in België als in het buitenland.

The Young Masters zijn net als de andere meesterkoks fiere vakmannen en -vrouwen die alleen met topkwaliteit tevreden zijn, respect hebben voor hun team, producenten en leveranciers en hun gasten willen verwennen. Meesterkoks doen er ook alles aan om hun kennis over te dragen aan gemotiveerde medewerkers en de volgende generaties. Bekijk hier het charter van de meesterkoks. (PDF)

The Young Masters hebben dus heel wat gemeen. Deze week zijn de Young Masters Jonas Haegeman, Gary Kirchens en Tristan Martin aan de beurt.

Jonas Haegeman

8-Jonas-Haegeman-Young-Master-Horeca-Webzine

 

[ KAART ]

Jonas Haegeman groeide op in het ouderlijke restaurant en hielp al op jonge leeftijd mee in de keuken. Zo groeide zijn belangstelling voor bereidingen.

Aanvankelijk wilde deze Young Master architect of grafisch vormgever worden, maar al snel vond hij dat hij zich ook in koken creatief kon uitleven. Na de hotelschool en een stage van 1 jaar bij Frank Fol ging hij aan werk in de brasserie van zijn ouders.

Stap voor stap nam hij de keuken over en ging hij meer gastronomisch koken. Nu staat hij samen met zijn zus Laurence aan het fornuis. Ze zijn twee tegenpolen die elkaar perfect aanvullen. 

Het is een creatieve keuken met alles wat groeit en bloeit als vertrekpunt: puur, licht en verfijnd met een voorkeur voor lokale seizoensproducten.

De Vijf Seizoenen hoort bij de beste groenterestaurants van België en was een van de laureaten in 2017.  

Young Master Jonas Haegeman: “Dat is langzaam gegaan. Frank Fol was de vonk die het heeft aangestoken. Maar ook onze opvoeding zit er voor een stuk tussen. Onze grootouders waren macrobiotiekers en waren al zeer intens met gezonde voeding bezig.  Onze ouders hebben dat meegekregen, maar zijn geen volgers van de macrobiotiek. Wel van gezond eten.

En dat hebben ze ons van kinds af aan ingestampt. Als we bij onze oma op bezoek gingen dan aten we lokale producten met groenten in de hoofdrol. Dat zie je nu overal in de horeca terugkomen. Daarna heb ik bij Frank Fol ontdekt wat je met groenten kunt doen. De ommezwaai naar een groter aandeel groene gerechten is ook langzaam gebeurd. Het is een zoektocht geweest naar onze eigen identiteit.”

Gary Kirchens

8-gary-kirchens-young-master-Horeca-Webzine

 

[ KAART ]

Het parcours van Young Master Gary Kirchens startte onder het beste gesternte. Van commis werd hij chef de partie en twee jaar later kreeg hij de functie van souschef in de Oustau de Baumanière. 

In de winter vertrok hij naar Courchevel om er de brigade van Pierre Gagnair in de Airelles te versterken. Daar was hij chef de partie. Zo werkte hij in de zomer in de Ousteau de Baumanière in het zuiden van Frankrijk en in de winter in de bergen in Courchevel. Daarna werd hij zich perfectioneren verschillende Franse huizen.

Young Master Gary Kirchens: “Elke chef heeft me iets anders bijgebracht. De ene leerde me technieken, de andere veeleisendheid, nauwkeurigheid, de zin voor management en ook de eigen filosofie. Ze hebben me altijd de zin en het belang gegeven voor een keuken die gebaseerd is op de smakelijke klassieke keuken, maar ze hebben me ook de onvoorwaardelijke goesting gegeven om altijd maar verder te gaan.” 

Na 5 jaar de keukens van Villa Lorraine te hebben geleid, kondigde Young Master halfweg februari 2020 aan dat hij teruggaat naar de regio waar hij zijn eerste stappen in de keuken zette. Ditmaal om in restaurant Aurum by Gary Kirchens de keukens van Kasteel van Ordingen in Sint-Truiden over te nemen. 

Zijn keuken is geïnspireerd door de streek in overeenstemming met zijn achtergrond en eigen identiteit. Eenvoud en diepe smaken staan daarbij centraal. 

Nog even vermelden dat Gary Kirchens in 2016 tweede werd in de finale en de publieksprijs ontving van de prestigieuze wedstrijd ‘Ster van de Belgische keuken’.  

“Ik vind het interessant om aan dit soort wedstrijd deel te nemen. Het laat je toe om zaken in vraag te stellen, maar ook om je met anderen te meten. Door de wedstrijd hebben ze me in België beter leren kennen. En als ik opnieuw mag doen, dan moet ik daar niet over twijfelen”, besluit de Young Master.

Foto: Mine Dalemans - Young Master Gary Kirchens op de foto met eigenaars van Kasteel van Ordingen Richard en Miet Sleurs
Foto: Mine Dalemans - Young Master Gary Kirchens op de foto met eigenaars van Kasteel van Ordingen Richard en Miet Sleurs

Tristan Martin

8-Tristan-Martin-Young-Master-Horeca-Webzine

 

[ KAART ]

Young Master Tristan Martin is een van de meest dynamische jonge chef-koks van het zuiden van het land. Vandaag is hij de chef van het restaurant van het Château de Grandvoir genesteld in het hart van onze prachtige bosrijke Ardennen.  

Sinds de komst van Tristan Martin is de tafel van het Château de Grandvoir een van de gastronomische juweeltjes van de regio. Zijn keuken is geïnspireerd op lokale producten, verbeelding aan de macht en aandacht voor seizoensgebondenheid.

Hij volgde zijn studies aan de Ecole Hôtelière Provinciale de Namur en het Institut Paul Bocuse, en deed stages bij prestigieuze Franse restaurants. Aan de zijde van zijn vader Eric Martin werkte hij vervolgens in het sterrenrestaurant Maison Lemonnier in Lavaux-Sainte-Anne.  

De leidmotieven van Young Master Tristan Martin zijn niet veranderd. Hij biedt een openhartige, eigentijdse keuken met een zeer mooie persoonlijkheid, die echt rijp en herkenbaar is. Een keuken zoals we die vandaag graag hebben, niet te rijk en niet te vluchtig. Een vrolijke en kleurrijke, esthetische en verfijnde keuken. Een keuken die het werk van kleine lokale boeren en veehouders en de altijd flamboyante seizoenen in deze prachtige bucolische regio hoog in het vaandel draagt. 

Young Master Tristan Martin: “Voor mij is de kasteelhoeve van Grandvoir een bevoorrechte plek. Toen de eigenaars me vroegen om er het fornuis over te nemen, was ik meteen bekoord door deze historische locatie en de verankering ervan in het hartje van de Ardennen. Met de omringende eigen jachtbossen kan ik er mijn wildkeuken ontplooien. Een product dat ik graag vanaf de eerste jachtpartijen bereid.”  

Dankzij de ambachtelijke microbrouwerij die het bier Vaurien produceert, in blond, wit of amber, kan Tristan Martin sauzen en zelfs zelfgebakken brood met dit bier bedenken.  (Bron: Horeca Magazine)

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

abonnez-vous gratuitement

Abonnez vous gratuitement à Horeca Webzine et recevez les news, des conseils précieux, faits divers, histoires inspirantes et offres de et pour le secteur horeca dans votre boîte aux lettres toutes les deux semaines le samedi matin.

Sans rien faire de plus, vous courez également la chance de gagner de nombreux cadeaux culinaires toutes les deux semaines.

Afin de personnaliser la newsletter, nous aimerions savoir qui vous êtes. Pour chaque liste cochées, vous recevrez une newsletter personnalisée.

L'abonnement gratuit à Horeca Webzine peut être résilié à tout moment.

NOUVEAUX POSTES