Week van het konijn 2021. Weetjes en inspirerende recepten

5/5
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
week van het konijn cover horeca webzine

Van 27 januari tot en met 3 februari 2021 organiseert VLAM, onder de koepel ‘Lekker van bij ons’, opnieuw de ‘Week van het Konijn’. Een mooie gelegenheid voor je als chef om mee te genieten van de publiciteit van deze campagne en jouw gasten een heerlijk gerecht met dit stukje mager vlees in je takeaway aan te bieden.

Verrassend veelzijdig

Konijn met pruimen, dé oer klassieker in Vlaanderen. Toch is konijn verrassend veel meer veelzijdig dan dat. Met de filets, bouten of op zijn geheel maak je heerlijke stoofpotjes. 

Het vlees komt ook goed tot z’n recht als je het wokt, grilt of in de oven bereidt. Het proberen waard, want konijn behoort tot de magere vleessoorten en het vlees is mals, sappig en licht. 

Konijn brengt van nature belangrijke voedingsstoffen aan en past ter afwisseling prima in een gezonde voeding. Bovendien wordt het vlees gesmaakt door groot én klein.

konijn konijnendelen

Klassiek of out-of-the-box

Met dit heerlijk, lokaal product tover je ook heel wat exotische gerechten op het bord. Wat dacht je van een heerlijke paella met konijn of een Marokkaanse tajine? Het meest populair is de tajine met kip, maar ook konijn leent zich perfect. 

Of misschien is een Griekse giouvetsi meer iets voor jouw zaak. Het wordt vooral gemaakt met lamsvlees, maar het kan ook met rundvlees, kip of konijn dat gestoofd wordt in een giouvetsi: een geglazuurde terracottapot. 

Navarin is een Franse ragout van lamsvlees of schapenvlees. Het is een wat lichter stoofgerecht, bedoeld om de lente te vieren. Uiteraard kan je ook een overheerlijke navarin met konijn maken. 

Met seizoensgroenten van eigen bodem smaakt jouw gerecht bovendien nog lekkerder en past het in elk seizoen!

5 redenen om konijn te serveren

Op grootmoeders wijze met pruimen of bier is een fantastische klassieker en brengt een nostalgische beleving in je gerechten. Toch is ook een stukje konijnenvlees op de grill of in de wok onweerstaanbaar. Ontdek de vijf redenen om voor parkkonijn van bij ons te kiezen op de menukaart. 

 1. Zowel de som als de delen zijn overheerlijk
  Konijn een allround lekkernij? Naast de winterse, gezellige stoofpotjes zijn ook lichte gerechten met enkel de filet of bout verrukkelijk. Net daarom is konijn een fantastisch product voor ieder seizoen.
 2. Licht en overladen met smaak
  Achter deze sappige smaaksensatie schuilt een licht stukje vlees. Konijn bevat gemiddeld ongeveer 8gr vet per 100gr. Een bout doet nog beter met gemiddeld 4gr vet per 100gr.
 3. Bron van omega 3-vetzuren
  Vis en walnoten zijn bekende bronnen van omega 3-vetzuren en voeg aan het lijstje zeker ook konijn toe. Dat is mede te danken aan de uitgebalanceerde voeding die konijnen krijgen met onder meer luzerne en lijnzaad.
 4. Van maandag tot feestdag
  In feestelijke bereidingen overtuigt konijn altijd, maar konijn leent zich ook perfect voor heel wat andere recepten. Met konijn maak je elke dag van de week een makkelijk en origineel gerecht.
 5. IJzersterk stukje vlees
  Konijn bevat bijna 2 keer meer ijzer dan spinazie. Een lekkere stoofschotel met konijn en veel groenten is zonder twijfel een fantastische opkikker.

Verschillende manieren om te verrassen met konijn

In een wrap, een stoofpotje, een slaatje, vol-au-vent, op grootmoeders wijze of met een moderne twist: inspirerende recepten vind je op de website van Lekker van bij ons

Rollade van konijnenrug met Ardeense ham en blauwe kaas

Ingrediënten voor 4 personen

 • 2 konijnenruggen
 • 4 plakken Ardeense ham
 • 25gr blauwe schapenkaas
 • 175 ml room
 • ¼ witte kool
 • 2 eetlepels noten
 • 20gr boter
 • cayennepeper
 • 2 eetlepels gearomatiseerde olie
 • 1 eetlepel (wijn)azijn
 • 1 eetlepel bladpeterselie
 • peper en zout
Rollade van konijnenrug met Ardeense ham en blauwe kaas - side

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 160°C.
 2. Maak de konijnenruggen schoon.
 3. Kruid met zout en peper.
 4. Wikkel telkens 2 sneetjes ham mooi rond 1 konijnenrug.
 5. Was de witte kool en snij fijn.
 6. Meng de kool in een slakom met de azijn, cayenepeper, peper van de molen en olie.
 7. Laat een kwartiertje intrekken.
 8. Bak de rollades in de hete boter; eerst de vouwkant om het vlees mooi bij elkaar te houden. Gebruik eventueel ook tandenstokertjes.
 9. Laat het vlees verder garen in de oven gedurende 15 minuten.
 10. Laat de room tot de helft reduceren.
 11. Snij de kaas en voeg toe tot de room.
 12. Spijs met peper en zout.
 13. Mix en reduceer tot sausdikte.
 14. Rooster de noten kort in een pan zonder vetstof.
 15. Serveer het konijn met de witte kool en de kaassaus.
 16. Dresseer met de geroosterde noten en enkel plukjes peterselie.

Meer recepten

Wil je tijdens de Week van het Konijn ook een lekker konijngerecht maken om aan te bieden in je takeaway, maar heb je even geen inspiratie? Geen probleem, bekijk deze inspirerende recepten.

Stuur je recept!

Heb jij als professionele chef ook een inspirerend recept met konijn, stuur het ons

Lekker van bij ons Horeca Webzine konijn

Onder de koepel ‘Lekker van bij ons’, voert VLAM vzw promotie voor de producten van de Vlaamse landbouw, tuinbouw en visserij in binnen- en buitenland. De vzw is een privaatrechtelijke organisatie en werkt in opdracht van de Vlaamse overheid en het bedrijfsleven.

De promotiecampagnes worden grotendeels per product of per productgroep opgezet, in het bijzonder voor zuivelproducten, aardappelen, groenten & fruit, vis, vlees, bier, bio-producten, streekproducten en bloemen & planten.

De campagnes worden gefinancierd door de productsector. Naast de specifieke werking per productgroep voert VLAM ook overkoepelende promotie voor de producten van bij ons.

Als organisatie gelooft VLAM heel sterk in de kwaliteit en smaak van lokale producten en willen daarom ook horeca-professionals zoals jij inspireren met al het lekkers van bij ons.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Abonnez-vous gratuitement

Abonnez vous gratuitement à Horeca Webzine et recevez les news, des conseils précieux, faits divers, histoires inspirantes et offres de et pour le secteur horeca dans votre boîte aux lettres toutes les deux semaines le samedi matin.

Sans rien faire de plus, vous courez également la chance de gagner de nombreux cadeaux culinaires toutes les deux semaines.

Afin de personnaliser la newsletter, nous aimerions savoir qui vous êtes. Pour chaque liste cochées, vous recevrez une newsletter personnalisée.

L'abonnement gratuit à Horeca Webzine peut être résilié à tout moment.

Nouveaux articles