Wat is vegetarisch, en wat is het niet?

5/5
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Over de invulling van veggie voeding wordt al eens gediscussieerd. “Mag je dan nog vis?” of “Hoe zit het dan met kip?” zijn geen ongewone vragen. Daarom helpen we – geruggesteund door ChefsproVeggie – voor eens en voor altijd een aantal misverstanden uit de wereld rond vegetarische voeding.

Vegetarisch

Een gerecht is vegetarisch als het geen ingrediënten of producten bevat die afkomstig zijn van gedode dieren. Met andere woorden, een vegetarisch gerecht bevat geen:

  • vlees (inclusief gevogelte),
  • vis (inclusief week- en schaaldieren),
  • andere ingrediënten van gedode dieren zoals: gelatine, dierlijk bouillon, dierlijke slachtvetten, enzovoort.

Een vegetarisch gerecht mag dus wel zuivel (melkproducten, kaas, ijs) en eieren bevatten of bestanddelen van melk of eieren.

Een gerecht is veganistisch wanneer er geen dierlijke producten bij het tot stand komen ervan gebruikt werden. Met andere woorden, naast bovenstaande omschrijving van vegetarische voeding, bevat een veganistisch of 100% plantaardig gerecht ook geen:

  • zuivel of zuivelbestanddelen (melkproducten, boter, kaas, room, ijs,…)
  • eieren of eierbestanddelen
  • honing

Een paar opmerkingen

  • In de praktijk zal je wel eens iemand tegenkomen die vis als vegetarisch beschouwt, maar dat is niet correct.
  • Veel kazen zijn gestremd met lebferment, dit is afkomstig van de maag van een kalf (een slachtproduct). Enkel kazen gestremd met microbieel stremsel zijn echt vegetarisch, hoewel niet alle vegetariërs dit onderscheid maken.
  • Producten als suiker of alcohol hebben op het eerste zicht niets te maken met het al dan niet vegetarisch of veganistisch zijn. Toch kunnen sommige wijnen, bieren of andere dranken dierlijke producten bevatten of ermee geklaard zijn.

Biologisch en macrobiotisch

Of producten of gerechten biologisch zijn of niet heeft in theorie niets te maken met het al dan niet vegetarisch zijn. Een biologisch product is geteeld volgens een bepaalde, milieuvriendelijke productiewijze en kan bijvoorbeeld ook vlees zijn. In de praktijk is het wel zo dat er een verband bestaat tussen liefhebbers van veggie voeding en hun consumptie van biologische producten.

Macrobiotisch is niet hetzelfde als vegetarisch. Vlees en vis zijn slechts uitzonderlijk aanwezig in de macrobiotische keuken, maar niet uitgesloten.

Nieuwe generatie vleesvervangers

Eerst waren er peulvruchten en noten, toen was er tofu en vervolgens kwamen de vegetarische burgers en worstjes in de winkelrekken te liggen als vleesvervangers.

Vleesvervangende producten hebben door de jaren heen een enorme evolutie meegemaakt. Allemaal zijn ze rijk aan eiwitten en allemaal hebben ze voor- en tegenstanders. Tofu zou te flets zijn en vegetarische burgers zijn ongezond; het zijn dilemma’s of problemen waar menig vegetariër wel eens op stuitte. 

Deze tijden liggen nu definitief achter ons! Gedaan met artificiële prefabburgers op je bord of discussies over hoe je tofu nu wél lekker kan klaarmaken. De vierde generatie vleesvervangers zijn de ultieme oplossing voor vegetariërs én vleeseters!

Greenway Burger Rauw Vegetarisch Horeca Webzine

Een burger die smaakt, ruikt en eruitziet als een lekkere vleesburger, maar 100% plantaardig is en dus op-en-top milieuvriendelijk.

De textuur en smaak die nauwelijks van vlees zijn te onderscheiden maakt ze ideaal om mee te koken. Greenway – de Belgische veggie pionier bij uitstek – weet dit maar al te goed en zet sterk in op deze heerlijke vierde generatie vleesvervangers. Niet alleen omdat ze lekker zijn, maar ook omdat de vlezige smaak én textuur een breder doelpubliek kan overtuigen om af en toe vegetarisch te eten en hun stukje vlees te laten staan.

Lekker plantaardig koken

Vegetarisch koken, hoe pak je dat nu concreet aan?
Met enkele topproducten van Alpro heb je alles in huis om heerlijk plantaardig te koken.

Gezonde voordelen van Alpro

• 100% plantaardig, vrij van dierlijke vetten
• Licht verteerbaar want van nature lactosevrij
• Vrij van zuivel, gluten en tarwe
• Geschikt voor vegetariërs en vegans

Vegetarisch Alpro Hartig Horeca Webzine

Alpro Soja Cuisine ‘For Professionals’

Alpro’s 100% plantaardige alternatief voor room is veelzijdig en eenvoudig te gebruiken in je alledaagse bereidingen en recepten. Te gebruiken zoals kookroom, schift niet, goede binding. 14% vetgehalte. Beschikbaar in 1L en 250ml.  UHT-product, eens geopend koel bewaren en gebruiken binnen 5 dagen.

Alpro plantaardig alternatief voor yoghurt Natuur Ongezoet

De voordelen van een heerlijke smaak zonder suikers, in één product. Ideaal voor gebruik in je favoriete hartige recepten. Beschikbaar in 500g. Gekoeld product, eens geopend koel bewaren en gebruiken binnen 5 dagen.

Alpro Greek Style

Gebruik dit product voor een lekkere smeuïge textuur en frisse smaak aan de gerechten. Serveer Alpro Greek Style met vers fruit, ontbijtgranen of bak er een heerlijke taart van. Beschikbaar in 400g, gekoeld product, eens geopend koel bewaren en gebruiken binnen 5 dagen.

Lees meer over vegetarische voeding.

Heb jij ook interessant nieuws, tips, weetjes, een inspirerend verhaal of een aanbieding? Stuur ons de link!


Bron: ChefsproVeggie

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

abonnez-vous gratuitement

Abonnez vous gratuitement à Horeca Webzine et recevez les news, des conseils précieux, faits divers, histoires inspirantes et offres de et pour le secteur horeca dans votre boîte aux lettres toutes les deux semaines le samedi matin.

Sans rien faire de plus, vous courez également la chance de gagner de nombreux cadeaux culinaires toutes les deux semaines.

Afin de personnaliser la newsletter, nous aimerions savoir qui vous êtes. Pour chaque liste cochées, vous recevrez une newsletter personnalisée.

L'abonnement gratuit à Horeca Webzine peut être résilié à tout moment.

NOUVEAUX POSTES