Deze 3 wijnen van ‘druivengoochelaar’ Tomàs Cusiné moet je proeven

5/5
Partager sur facebook
Facebook
Partager sur twitter
Twitter
Partager sur linkedin
LinkedIn
Partager sur whatsapp
WhatsApp
Partager sur email
Email
wijnen Tomàs Cusiné (1)

Iets meer dan 6 jaar geleden kondigde Steven Herteleer voor het eerst de wijnen van Tomàs Cusiné aan in zijn wijnhandel. Toen was hij al behoorlijk onder de indruk, maar Tomàs heeft niet bepaald stil gezeten. Hij is inmiddels actief in maar liefst drie verschillende Spaanse wijnregio’s en heeft belangen in 4 wijndomeinen. Vandaag lichten we drie wijnen uit van deze ‘druivengoochelaar’. Als abonnee van Horeca Webzine geniet je bovendien van een uitzonderlijke aanbieding.  

Tomàs Cusiné

Even ten zuidwesten van Barcelona ligt een zeer interessant, maar onbekend Catalaans wijngebied genaamd Costers del Segre; een bergachtig, ruig gebied dat aan de voet van de Pyreneeën is gelegen. 

Wijnmaker Tomàs Cusiné was er 20 jaar lang de drijvende kracht achter het succes van Castell Del Remei, totdat hij besloot om zijn eigen wijnproject te starten in El Vilosell.

Hij kon er een oude coöperatie overnemen met 29 ha wijnvelden. Perfect gelegen op 700 meter hoogte en op een steenworp afstand van Priorat. De bodem is er kalkrijk met daarnaast een gezonde verhouding klei, zand en een toplaag van ronde rivierstenen.

Tomàs Cusiné wijnen wijnhandel van den bossche

Internationale druivenrassen

Tomàs is een bijzonder getalenteerde wijnmaker die durft te experimenteren. Hij was het die het als eerste aandurfde verschillende internationale druivenrassen aan te planten om te bepalen welke soort het beste presteert.

De uiteindelijke keuze viel naast Grenache en Tempranillo onder andere op Cabernet-Sauvignon, Merlot en Syrah voor de rode wijnen. Zijn keuze viel op Chardonnay, Sauvignon Blanc, Macabeo en Riesling voor wit.

Assemblage

Tomas Cusiné en zijn team onderzoeken permanent de interacties tussen rassen, bodemsamenstelling en ligging. Elke druif en ieder perceel wordt na de oogst afzonderlijk gevinifieerd. Daardoor heeft Tomàs Cusiné uiteindelijk meer dan 100 verschillende cuvées tot zijn beschikking. Op dat moment komt het assembleertalent van Cusiné om de hoek kijken. 

Iedere cuvée is een assemblage van meerdere druivenrassen en verschilt van jaar tot jaar. Als een ware meesterchef gaat hij te werk. Iieder afzonderlijk ‘ingrediënt’ van de blend heeft een bepaalde functie en de uitkomst is bij Cusiné altijd groter dan de som der delen.

Overrijp fruit wordt vermeden en men is altijd op zoek naar de perfecte balans tussen fruit, tanines met de juiste zuren voor de frisheid. Zijn filosofie is om elegante terroir gerichte karakterwijnen te maken die vooral smakelijk zijn voor een breed publiek.

Tomàs Cusiné wijnen pakket van den bossche LLEBRE AUZELLES VILOSELL

Wijnen voor een breed publiek 

Llebre

De ‘wijn met de haasjes’ zoals menigeen ‘m aanduidt. De hazen op het etiket zijn een speelse verwijzing naar het gebruikte druivenras: Ull de Llebre. Identiek aan de beroemde Tempranillo, maar de Catalanen noemen de druif vrij vertaald ‘hazenoog’. Het is is een gulle eetwijn, te serveren bij het beste gevogelte (Bresse-kip, parelhoen, fazant, patrijs), kalfs- en lamsvlees of een lekkere pasta. (€11,40 – Wijnhandel Van Den Bossche)

Auzells

Assemblage van Macabeu (van 100 jaar oude stokken!), Riesling, Sauvignon Blanc, Chardonnay en Albarinyo. Eerstgenoemde druif is de belangrijkste factor in de blend. 

Dit is heel levendige wijn met aroma’s van limoen, minerale accenten en witte bloemen

Dit is een van die wijnen met een fors gastronomisch potentieel: vrijwel alle visgerechten, maar ook oesters, mosselen en paella. (€14,80 – Wijnhandel Van Den Bossche)

Vilosell

Ook hier een hoofdrol voor de Ull de Llebre, maar nu aangevuld met Syrah en Grenache. De signatuur van Tomàs Cusiné is in de neus al goed waar te nemen. De warmte van de herkomstregio en het kundig gedoseerde eikenhout, maken dit onmiskenbaar tot een wijn van deze ‘druivengoochelaar’. Rijke en breed inzetbare diner-wijn: lam, wild, rib-eye en gerijpte harde. (€14,80 – Wijnhandel Van Den Bossche)

Brontekst: Steven Herteleer – Wijnhandel Van Den Bossche

Partager sur facebook
Facebook
Partager sur twitter
Twitter
Partager sur linkedin
LinkedIn
Partager sur whatsapp
WhatsApp
Partager sur email
Email

abonnez-vous gratuitement

Abonnez vous gratuitement à Horeca Webzine et recevez les news, des conseils précieux, faits divers, histoires inspirantes et offres de et pour le secteur horeca dans votre boîte aux lettres toutes les deux semaines le samedi matin.

Sans rien faire de plus, vous courez également la chance de gagner de nombreux cadeaux culinaires toutes les deux semaines.

Afin de personnaliser la newsletter, nous aimerions savoir qui vous êtes. Pour chaque liste cochées, vous recevrez une newsletter personnalisée.

L'abonnement gratuit à Horeca Webzine peut être résilié à tout moment.

NOUVEAUX POSTES