The Holy Spiritus: unieke creaties uit een bijzonder pand

5/5
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
the holy spiritus partner Horeca Webzine (1)

Wat in eerste instantie geheel onschuldig is begonnen als een hobby van Tom Genbrugge en Goderic Van den Brande veranderde al snel in een passie en heeft in 2018 geleid tot de oprichting van The Holy Spiritus BV. Dus niets vermoedende honing- & fruitdrankliefhebber, wees gewaarschuwd. Ben je ondanks deze milde waarschuwing toch gewoon te porren voor een verfrissend en fruitig avontuur? In dat geval lees dan zeker verder en maak kennis met onze nieuwste Premium Partner.

The Holy Spiritus BV

Vanuit de voormalige Johannes de DoperKerk in Sint Jansteen Hulst Vlaanderen op de grensstreek Nederland-België brouwen en stoken Tom en Goderic cider, distillaten, honingwijn en likeuren. Alle dranken zijn stuk voor stuk unieke creaties en behoren dan ook tot de absolute ‘crème de la crème’. Volgens sommigen werkt één slok al verlichtend. Wat het ook is, allemaal proeven ze de liefde, duurzame aandacht en dat vleugje gekte als geheim ingrediënt.

Bijzondere locatie

The Holy Spiritus BV is gehuisvest in de voormalige Sint Johannes de Doper Kerk in Sint Jansteen. 

Maar je kan je nu toch wel afvragen vanwaar de keuze voor deze – toch wel bijzondere – locatie. Als je zo gepassioneerd bezig bent als Tom en Goderic met het bedenken van de meest uiteenlopende dranken voelt elke creatie als een geboorte. Toen ze dus nadachten over een locatie waardig genoeg om al deze dranken te herbergen, zijn ze allemaal de revue gepasseerd. 

Wolkenkrabbers, productieloodsen, industriële panden, statige herenhuizen, kerken, tempels en alle andere soorten gebedshuizen, oude winkelpanden en verlaten fabrieken uit de vorige eeuw. Geen van al die locaties konden hun goedkeuring dragen.

Maar toen Tom en Goderic weet kregen van een gebouw met een eigen lijflied werd hun nieuwsgierigheid opnieuw getriggerd. En toen ze het lied hoorden terwijl ze voor het eerst oog in oog stonden met dit bijzondere pand, wisten ze het meteen. 

The-Holy-Spiritus-Sint-Jansteen-Zeeland

Sint Johannes de Doper Kerk

Gebouwd in 1256 als parochiekerk voor de inwoners van Sint Jansteen werd de kerk en vooral de toren zwaar beschadigd tijdens de Tachtigjarige Oorlog. 

Halfweg de 17de eeuw werd het Land van Hulst en dus ook de kerk toegeëigend door opstandelingen tegen het Spaanse gezag en omgebouwd met een verdedigingswal tot een heus fort.

In 1681 keerde de vrede terug en kreeg de kerk weer een religieuze invulling, alleen nu een protestantse. De katholieken mochten een eeuw later alleen een schuurkerk inrichten en pas in 1804 kregen ze de oude kerk terug. 

De kerk was echter zo vervallen dat in 1860 op diezelfde plek een nieuwe neogotische kerk werd gebouwd zoals we die nu kennen: een driebeukige bakstenen kruiskerk met een geveltoren die werd ontworpen door P. Soffers.

In 2018 werd de kerk dan veranderd in een ambachtelijke brouwerij en stokerij waarbij de neogotische interieurstukken en kleurrijke glas-in-loodramen behouden werden.

Tom-Genbrugge-Goderic-Van-Den-Brugge-brouwerijen-the-holy-spiritus

Vrienden van Johannes de Doper  

De ondernemers achter The Holy Spiritus zijn Tom Genbrugge en Goderic Van den Brande. Beiden hebben ze meer dan een decennia ervaring met het produceren van dranken gemaakt van fruit en/of honing. 

Als brewers & Master Distiller delen ze niet enkel de passie voor het duurzaam produceren van lokale producten op basis van appelen, peren en honing, maar ook voor ambachtelijke technieken, streekproducten alsook Keltische mode en festivals.

Unieke creaties

De dranken van The Holy Spiritus zijn stuk voor stuk unieke creaties bedacht in de diepste en verlaten krochten van de brouwerij. En als je geboren wordt in een oude kerk kan het eigenlijk niet anders dan dat je puur en bijzonder bent.

Cider

cider-appel-doperkerk-zeeland-the-holy-spiritus

Cider is ‘hot’. Sterker nog, cider is zó ‘hot’ dat het binnenkort niet normaal ‘cool’ meer is om cider te drinken. Tenminste dat is de voorspelling die gonst door de gangen van de oude kerk in Sint-Jansteen. Mondiaal bespeuren we dus een trend. Dus ben jij een trendsetter, een verdwaalde hipster, pagan, gothic, crusty, emo, gewoon een brave borst of juist een hardcore rebel, jong of wat ouder?

Drink je nu wel eens een glas wijn of een biertje, wees dan gewaarschuwd, want ‘cider is coming to get you’.

Cider is een ambacht dat ontstaan is in landen waar appels veelvuldig groeien.  Cider is namelijk gegist appelsap en kent haast ontelbare variaties. Appelsap bevat suiker, wat gedurende het proces vergist wordt tot alcohol. Wanneer Tom klaar is, heeft de cider van The Holy Spiritus een alcoholpercentage van 2% tot 8%.

Distillaten

De appel en honing zijn de basis voor al de dranken van The Holy Spiritus. Op dit moment, en ondersteund met een beetje fantasie, maken Tom en Goderic 43 verschillende dranken van deze basis. 

Want bevat de grondstof suiker, dan kunnen ze er een smakelijk distillaat van maken. 

Maar wat dit proces bijzonder maakt is dat alle producten die ze gebruiken lokaal gekweekt zijn. Dat betekent dat je het Zeeuws-Vlaamse landschap proeft in de producten van The Holy Spiritus. En dat maken de distillaten naast erg lekker ook nog eens absoluut uniek. Je zou ze eigenlijk gewoon eens moeten proeven.

Honingwijn

honingwijn-sint-jansteen-the-holy-spiritus

De oudste honingwijn staat in de geschiedenisboeken op zo’n 6.000 voor Christus. Dus al 8.000 jaar wordt elke creatie gekenmerkt door een unieke smaak, ontstaan aan de hand van de meester en de locatie. 

Maar de laatste 1.300 jaar zit honingwijn helaas in een impopulair dal.

The Holy Spiritus brengt minstens éénmaal per jaar een bezoekje aan haar gevleugelde vrienden, de bijen. Aansluitend maakt in de periode van mei tot september de Master Brewer Tom ontelbare honingwijn-variaties.

Het is zijn bedoeling deze godendrank vlot te trekken en samen met jou de geschiedenisboeken in te gaan als de ongekroonde vlottrekkers. Doe je mee?

Likeuren

The-Holy-Spiritus-Goderic-van-den-brande-likeuren

De Sint Johannes de Doper Kerk heeft volgens de huidige behoeders ervan nog meer geheimen, maar die staan in een schril contrast wanneer we kijken naar de mysterieuze wereld van de eeuwenoude likeuren.

Sommige likeuren zouden bij consumptie zelfs kunnen leiden tot de dood. Russische roulette met een drankje dus. Zo gek maken Tom en Goderic het zeker niet en combineren het zoete van appel met het Zeeuwse zilt. 

Benieuwd? Nog even geduld; de likeuren zijn nog aan het rijpen.

Kansen voor horeca-ondernemers 

De kunst van het brouwen en stoken is waar het Tom en Goderic om gaat. Daarom zijn ze altijd op zoek naar ondernemers die kansen zien in de hoogwaardige producten. Ben jij zo’n ondernemer? Dan bieden ze je de kans om mee te liften op de kennis, kunde en het netwerk van The Holy Spiritus. 

Master Brewer Tom zal nauw met je samenwerken voor de creatie van jouw Private Label drank. Dit terwijl een persoonlijke projectmanager zorgt draagt voor alle gerelateerde randzaken zoals vormgeving, de fles, aantallen, distributie en deadlines. Een samenwerking die jou garandeert dat het eindproduct aan al je eisen voldoet en zo jouw merknaam met trots kan dragen. Dus ben je op zoek naar een private label voor je horecazaak, neem eens contact met The Holy Spiritus.

the-holy-spiritus-horeca-slijterijen-groothandel

Ook open voor het publiek

Word jij nu ook enthousiast van brouwerijen, stokerijen en ambachtelijke alcoholische dranken? Of ben je meer iemand die wild wordt van streekgebonden natuurproducten, duurzame circulaire creaties en bestemmingsplannen voor verlaten kerken?

Of ben jij juist die persoon die zich geregeld afvraagt welke 43 producten je van 1 appel kunt maken en hoe de mensheid uitgestorven tarwe- en rogge-soorten terug het landschap in krijgt? 

Heb je graag eens een originele proeverij in een sfeervolle en mysterieuze omgeving? Dan ben je in The Holy Spiritus aan het juiste adres. Niet enkel kan je er proeven van wat gecreëerd is in deze toverachtige brouwerij, je krijgt bij elke proeverij ook de gelegenheid van een begeleide rondleiding doorheen de brouwerij en de distilleerderij.

Ervaar de geheimen van het brouwen en distilleren in een gebouw met karakter dat vraagt om jou te kunnen ontmoeten.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

abonnez-vous gratuitement

Abonnez vous gratuitement à Horeca Webzine et recevez les news, des conseils précieux, faits divers, histoires inspirantes et offres de et pour le secteur horeca dans votre boîte aux lettres toutes les deux semaines le samedi matin.

Sans rien faire de plus, vous courez également la chance de gagner de nombreux cadeaux culinaires toutes les deux semaines.

Afin de personnaliser la newsletter, nous aimerions savoir qui vous êtes. Pour chaque liste cochées, vous recevrez une newsletter personnalisée.

L'abonnement gratuit à Horeca Webzine peut être résilié à tout moment.

NOUVEAUX POSTES