Serveersters in het rood krijgen meer fooi

5/5
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Serveersters die wel een extra zakcentje kunnen gebruiken, doen er goed aan om de volgende keer rode kledingstukken uit hun kast te trekken. Die kleding levert ze namelijk meer fooi op, zo blijkt uit onderzoek.

Niet het eerste onderzoek

Het is niet voor het eerst dat rode kleding aan onderzoek wordt onderworpen. Uit eerdere studies bleek al dat vrouwen die in rood gekleed gaan door mannen als aantrekkelijker worden beschouwd. Ook zijn mannen sterker geneigd om meer geld aan hun date te spenderen wanneer die in het rood gekleed gaat.

Experiment  

Wetenschappers vroegen zich af of serveersters die in rood gekleed gaan ook op meer fooien mogen rekenen. En dus zochten ze het uit. Ze lieten 722 mensen (418 mannen, 304 vrouwen) plaatsnemen in vijf verschillende restaurants. Deze mensen aten daar alleen, dus zonder gezelschap.

Elf serveersters tussen 19 en 26 jaar die altijd al in die restaurants werkten, kregen de opdracht om de mensen te bedienen. De serveersters droegen lichte sneakers, een lichte spijkerbroek en een t-shirt zonder opdruk.

Kleur

De serveersters kregen ’s morgens een sms’je met de kleur van de shirt die ze die dag moesten dragen. Ze wisten wel niet wat de wetenschappers onderzochten. Ook kregen ze de opdracht om zich net zo te gedragen als anders. Bij het afruimen van de tafel moesten ze noteren of er een fooi was neergelegd. En zo ja, hoeveel de fooi bedroeg. Het onderzoek duurde zes weken en vond plaats in Frankrijk. Het is daar niet gebruikelijk om een fooi te geven: deze zit al bij de prijs inbegrepen. Dus als mensen een fooi geven, is dat al van grote betekenis voor dit onderzoek.

Serveersters in het rood krijgen meer fooi
Foto: René Hermanides

Meer fooi

Uit het onderzoek bleek dat de serveersters die in het rood gekleed gingen veel meer fooi ontvingen van hun mannelijke klanten. Gemiddeld kregen de in rood geklede dames 14,6 tot 26,1 procent meer fooi. Vrouwen zijn niet gevoelig voor de kleur van het shirt van de bediening. De onderzoekers denken het feit dat mannen royaler zijn met hun fooi wel te kunnen verklaren. Ze wijzen op eerder onderzoek waaruit bleek dat vrouwen die in het rood gekleed gaan als aantrekkelijker worden gezien. “De grotere aantrekkelijkheid van onze serveersters kan verklaren waarom de mannelijke klanten meer fooi gaven, namelijk omdat ze – onbewust – door de serveerster wilden worden opgemerkt,” schrijven de onderzoekers in het blad Journal of Hospitality and Tourism Research.

Voordeel voor serveersters

Serveersters kunnen met dit onderzoek hun voordeel doen. De resultaten zijn heel praktisch voor serveersters die hun inkomsten willen verhogen door meer fooien te ontvangen. De kleur van kleding is een gemakkelijke en goedkope manier om dat te bewerkstelligen. Dus aangezien de rode kleur geen negatief effect heeft op vrouwelijke klanten, kan het in het belang van de serveerster zijn om rode kleding te dragen.

Lees meer tips en weetjes voor serveersters.

Heb jij ook interessant nieuws, tips, weetjes, een inspirerend verhaal of een aanbieding? Stuur ons de link!


Bronnen : Clothing Color and Tipping: Gentlemen Patrons Give More Tips to Waitresses With Red Clothes, Sagepub, Caroline Kraaijvanger scientias.nl

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

abonnez-vous gratuitement

Abonnez vous gratuitement à Horeca Webzine et recevez les news, des conseils précieux, faits divers, histoires inspirantes et offres de et pour le secteur horeca dans votre boîte aux lettres toutes les deux semaines le samedi matin.

Sans rien faire de plus, vous courez également la chance de gagner de nombreux cadeaux culinaires toutes les deux semaines.

Afin de personnaliser la newsletter, nous aimerions savoir qui vous êtes. Pour chaque liste cochées, vous recevrez une newsletter personnalisée.

L'abonnement gratuit à Horeca Webzine peut être résilié à tout moment.

NOUVEAUX POSTES