Om de 2 jaar kiezen de meesterkoks Pierre Wynants en Frank Fol samen met de The Mastercooks of Belgium® de ‘Ster van de Belgische keuken’ waarbij de kandidaten de Belgische ingrediënten maximaal en optimaal moeten benutten. Als thema dit jaar: schorseneren met een hoofdgerecht gelinkt aan een Belgisch Bier CORNET, Strong Blond Belgian & Oaked van de brouwerij De Hoorn.
Ster van de Belgische keuken
Elke professionele kok/kokkin in het bezit van de Belgische nationaliteit of reeds 5 jaar werkzaam in een Belgisch restaurant kan zich kandidaat stellen om deel te nemen aan de wedstrijd ‘Ster van de Belgische Keuken’ waarbij de kandidaten Belgische ingrediënten maximaal en optimaal moeten benutten.

Thema
Als thema dit jaar: schorseneren met een hoofdgerecht gelinkt aan een Belgisch Bier CORNET, Strong Blond Belgian & Oaked van de brouwerij De Hoorn.
CORNET is een oaked, zwaar blond Belgisch bier (alc. 8,5 vol.%) dat is genoemd naar Theodoor Cornet, rentmeester van kasteel Diepensteyn. Hij gaf brouwerij Den Hoorn de opdracht een exclusief bier te brouwen voor de graaf van Steenhuffel/Maldegem ter ere van diens voorvader Salomon de Maldeghem, Ridder uit de 11de eeuw.

Het krachtige blond Belgisch bier wordt op smaak gebracht door het toevoegen van eikenhouten snippers tijdens het brouwen. Hierdoor krijgt het de unieke zachtheid die volgens de brouwerij ‘de scherpe kantjes van elk gesprek haalt en de dialoog versterkt’.
Als dessert moeten de kandidaten een chocoladegarnituur met Callebaut-chocolade maken gelinkt aan een aangepaste koffie.
Wedstrijd
De preselectie gebeurt op basis van recepten die door een jury van Mastercooks worden beoordeeld. De beste kandidaten strijden daarna om de titel van ‘Ster van de Belgische keuken 2020’.
Op donderdag 17 september worden de teams bekend gemaakt tijdens een persconferentie in restaurant Comme chez Soi.
In de halve finale koken vier kandidaten die door de jury worden weerhouden in rechtstreekse duels met hun ingestuurde recepten.

De winnaars van de halve finale koken met een mystery box tijdens de finale die zal doorgaan op Horeca Expo op zondag 22 november 2020.
De jury van de finale bestaat uit Mastercooks en enkele binnen- en buitenlandse gast-juryleden.
Winnaar
De winnaar zal zich twee jaar lang (2020-2021) de ‘Ster van de Belgische Keuken’ mogen noemen. Hij/zij gaat naar huis met een reeks uitzonderlijke prijzen zoals een gepersonaliseerde winnaars-koksvest van Le Nouveau Chef, een Rational Self Cooking Center ter waarde van €12.000, een MSC-cruise voor 2 personen en vele andere mooie prijzen.
Het jaar na zijn/haar overwinning vertegenwoordigt de winnaar België op de internationale wedstrijd ‘Global Chefs Challenge’ van Worldchefs.

Finale 2018
Tijdens Megavino, Brussels EXPO werd op zondag 21 oktober 2018 deze felbeheerde culinaire wedstrijd gewonnen door Sam van Houcke van het restaurant MASTE te Gent en volgde hierbij zichzelf op.
Ter gelegenheid van de finale moesten de 2 finalisten, Sam Van Houcke en Archibald De Prince, een nieuwe creatie voorstellen met verschillende producten uit de ‘mystery box’, aangevuld met basisproducten. De creatie van de gerechten mocht alleen gemaakt worden met deze ingrediënten, wetende dat het niet verplicht was om ze allemaal te gebruiken.
Sam Van Houcke koos de volgende ingrediënten voor zijn gerecht: Peter’s Farm Kalfsvlees, pastinaak, cantharellen, sjalotten, rode wijnazijn, knoflook en tijm. Voor zijn dessert koos hij naast de opgelegde chocolade, voor peer, macadamianoten en een chocoladeganache.

Winnaar Sam Van Houcke
Young Master Sam Van Houcke heeft zich in korte tijd in de kijker gewerkt bij de Mastercooks. Hij won ook al de vorige editie en werd met zijn team het jaar nadien mooi tweede tijdens de finale Global Chef Challenge.
Dit jaar mag hij de Mastercooks vertegenwoordigen in de finale van de Global Chef Challenge in Sint-Petersburg. Op zijn palmares prijken ook titels zoals ‘Eerste kok van België’ (2013), San Pellegrino Young Talent 2015-2016, Viskok van het jaar 2017 en een gouden medaille op de Europese finale van de Global Chef Chalenge in Rimini (2019), plus nog vele andere.
Sinds de lente van 2019 vinden we deze beloftevolle chef in zijn nieuwe restaurant Maste in Gent waar hij ‘Belgisch’ kookt met een Scandinavische tint. Puur, met respect voor het product.
Meer informatie
Geïnteresseerden vinden vinden via de officiële website van de wedstrijd alle informatie en de inschrijvingsmodaliteiten. Hou er rekening mee dat de kandidaturen voor 30 september 2020 moeten worden opgestuurd.