Een restaurantkeuken (her)inrichten: 10 tips en missers

5/5
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
restaurantkeuken

Een restaurantkeuken op de juiste manier inrichten of herinrichten is een hele klus. Laat je hierbij goed adviseren. Jouw dagelijkse bedrijfsvoering staat of valt met de efficiëntie van je keuken. Dit zijn enkele tips en de veel voorkomende missers bij het inrichten en/of herinrichten ervan.

Restaurantkeuken

Bij een restaurantkeuken denk je algauw aan een ruimte waar het eten bereid wordt. Maar er is zoveel meer. Een restaurantkeuken bestaat namelijk uit meerdere delen:

  • De productieruimte: de koude keuken, de warme keuken, de afwasruimte;
  • De personeelsruimte: wc, kleedkamer en eventueel een kantine;
  • De stockageruimte voor de droogwaren;
  • De ruimte voor de reinigingsmaterialen en onderhoudsproducten;
  • De reserve voor keukengereedschappen, schalen en serveermaterialen.
restaurantkeuken-Horeca-Webzine

Tips voor het inrichten van de restaurantkeuken

– Zorg dat je keuken voldoet aan de wettelijke eisen op het gebied van de HACCP-wetgeving. De naleving hiervan wordt gecontroleerd door het FAVV. Twijfel je? Contacteer de voorlichtingscel of neem met ons contact.

Koop apparatuur die handelingen van de medewerkers kunnen overnemen of het hen gemakkelijker maken. Investeer liever iets meer in materiaal. Want als je bv straks veel groenten wilt (laten) snijden, kan een robot je veel tijd of geld besparen. Dus erg belangrijk voor de kostprijs van de gerechten. Je kan nieuwe keukenapparatuur aanschaffen, maar er is ook heel wat tweedehands op de markt.

– Schoonmaken van de keuken is een vervelende klus waarop niemand zit te wachten. Er worden hygiëne-eisen gesteld aan de restaurantkeuken. Dus is het handig om apparatuur te kopen die eenvoudig schoon te maken is.

– Een open keuken met een mooie Yakiniku Grill in het midden krijgt meer uitstraling en sfeer als je gebruikmaakt van veel roestvrij staal. Ga voor advies over de inrichting van een restaurantkeuken naar gespecialiseerde leveranciers.

Missers bij het inrichten van de restaurantkeuken

– Een veelvoorkomend probleem in een (kleine) restaurantkeuken is een gebrek aan loopruimte voor de koks. De apparatuur is vaak zo dicht bij elkaar geplaatst dat er maar één persoon bij kan staan.

– Ook een veelgemaakte fout is het installeren van te weinig koeling. Doordat het gebruik van convenience-producten steeds populairder wordt, zijn grote koelruimtes vrijwel noodzakelijk geworden. Je vindt allerlei koeling zowel nieuw als tweedehands.

– Vaak blijkt na ingebruikname van de nieuwe restaurantkeuken dat er te weinig ruimte is om materiaal neer te zetten en te rangschikken. Een veel geziene noodgreep is het monteren van een extra wandplank. Maak daarom vooraf een lijstje met al het materiaal dat je zal nodig hebben in je keuken. Horeca

– Het is lastig om je kookkunsten te tonen in een ruimte waar je niet door de rook en dampen heen kunt kijken. Een goede afzuigkap is een must. Maar de benodigde capaciteit wordt nogal eens onderschat. Dus koop een dampkap die groot genoeg is. Maar die ook voldoende krachtig de dampen wegzuigt.

– Een restaurantkeuken inrichten is een hele investering. En het inrichten ervan wordt sterk onderschat. Laat je begeleiden door een ervaren installateur of vraag ons advies. Vertel er alvast bij of je links- of rechtshandig bent. Want dat verandert de routing totaal.


Bron: Restaurantkrant, Passie voor de Horeca

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

abonnez-vous gratuitement

Abonnez vous gratuitement à Horeca Webzine et recevez les news, des conseils précieux, faits divers, histoires inspirantes et offres de et pour le secteur horeca dans votre boîte aux lettres toutes les deux semaines le samedi matin.

Sans rien faire de plus, vous courez également la chance de gagner de nombreux cadeaux culinaires toutes les deux semaines.

Afin de personnaliser la newsletter, nous aimerions savoir qui vous êtes. Pour chaque liste cochées, vous recevrez une newsletter personnalisée.

L'abonnement gratuit à Horeca Webzine peut être résilié à tout moment.

NOUVEAUX POSTES