Rabarber giftig na 21 juni: waarheid of een fabeltje?

5/5
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
rabarber-Horeca-Webzine

De langste dag van het jaar is inmiddels alweer voorbij en de dagen worden weer langzaam korter. Aan 21 juni is ook het verhaal verbonden dat men geen rabarber meer mag oogsten omdat deze groente dan giftig zou zijn. Dat is natuurlijk een fabeltje.

Rabarber

Rabarber is een plant uit de duizendknoopfamilie. Deze grote, struikachtige plant heeft prachtig rode, groene, groen-rode of karmijnrode lange stelen en grote donkergroene bladen.

De groene stelen zijn zuurder dan rode, maar ze zijn niet ‘onrijp’. Groene stelen zullen door bewaren dus ook nooit rood worden.

Van deze friszure groente wordt bijna altijd een compote of een zoet nagerecht gemaakt. Hierdoor lijkt het meer op fruit dan op groente. Toch is het écht een groente.

Rabarber is vers als de stelen hard en stevig aanvoelen.

rabarber Horeca Webzine
Van deze friszure groente wordt bijna altijd een compote of een zoet nagerecht gemaakt.

Portiegrootte

Rauw

  • Per bos (vuil): 1000 gram
  • Per bos (schoon): 850 gram

Als moes

  • Opscheplepel: 60 gram
  • Eetlepel: 30 gram
  • Schaaltje 200 gram

Giftig na 21 juni?

Aan de langste dag van het jaar is het verhaal verbonden dat men geen rabarber meer mag oogsten omdat deze groente dan giftig zou zijn. “Dat is natuurlijk een fabeltje”, vertelt Rob de Rond van ‘De Rond Agro’ uit Hoeven.

“Dat is alleen het geval als je de stelen te lang laat staan op het veld. Dan worden ze steel houterig en neemt de hoeveelheid oxaalzuur, wat de groente van nature bevat, toe. »

Een ander verhaal is dat vanaf de langste dag de plant weer energie moet opbouwen voor het volgende seizoen. Met andere woorden: je kan na die datum met een gerust hart rabarber blijven eten.

‘De Rond Agro’ teelt, kan het bedrijf bijna jaarrond rabarber telen. “Vaak hebben we 1-2 weken in september geen kwalitatief hoogwaardig product om te oogsten, maar voor de rest van het jaar wel. Van half april tot half september is dit van de vollegrond en vanaf oktober uit de kassen en bedekte teelt.”

rabarber Horeca Webzine
Foto’s: Groentennieuws.nl

De rabarber, die in de winter geoogst wordt, is voornamelijk bestemd voor de Engelse en Amerikaanse markt. “Dit zijn wel twee van onze belangrijkste afzetmarkten,” vertelt Rob.

In de zomer gaat het grootste deel naar de Europese markt. Het hoofdseizoen ligt tussen februari tot juni waarin de meeste rabarber wordt afgezet. Van het coronavirus hebben we dan ook zeker wat gemerkt omdat dit midden in ons hoofdseizoen viel. Zeker in de eerste twee weken, daarna pakte de handel wel weer op en zagen ze langzaam een gezonde vraag naar rabarber ontstaan, maar het weer had een grotere invloed op de teelt.

Rabarber houdt van vochtig en groeizaam weer. « Dit voorjaar hadden we te veel last van droogte, zonneschijn maar ook vorst, allemaal niet bevorderlijk voor top-opbrengsten. Ook de droge, hete zomers van de afgelopen twee jaar waren van invloed op de opbrengt. Hierdoor lag onze opbrengst beduidend lager dan normaal. Hier hebben ook onze collega’s in Europa last van gehad, wat leidde tot meer vraag dan normaal naar rabarber. Het blijft afwachten hoe deze zomer zich ontwikkeld en wat het voor gevolg heeft voor de opbrengt volgend jaar.”

rabarber Horeca Webzine
Foto’s: Groentennieuws.nl

Wat betreft de variëteiten heeft Rob twee rassen staan. “We hebben de Frambozenrood in de zomer- en de Goliath in de wintermaanden. We experimenteren momenteel ook met andere teeltlocaties in het buitenland voor de weken waarin we moeilijker kunnen telen op ons areaal in Nederland.”

Ondertussen zien we dat er bij de retail iets minder focus komt op rabarber. “Het wordt nog altijd aangeboden, meestal van half april tot eind juni. Na juni is er nog meer dan voldoende hoogwaardig product beschikbaar. Ook horen wij van consumenten dat er nog wel vraag is naar rabarber, maar deze niet of nauwelijks te verkrijgen is. Wij experimenteren ieder jaar om de kwaliteit, houdbaarheid en beschikbaarheid zo constant mogelijk te houden. Net zoals bij ons op het bedrijf kan rabarber immers een toegevoegde waarde zijn als product. Nog een tip als je rabarber koopt, hoe roder de steel, hoe zoeter de smaak.”

Bron: Groentennieuws, Vegipedia

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

abonnez-vous gratuitement

Abonnez vous gratuitement à Horeca Webzine et recevez les news, des conseils précieux, faits divers, histoires inspirantes et offres de et pour le secteur horeca dans votre boîte aux lettres toutes les deux semaines le samedi matin.

Sans rien faire de plus, vous courez également la chance de gagner de nombreux cadeaux culinaires toutes les deux semaines.

Afin de personnaliser la newsletter, nous aimerions savoir qui vous êtes. Pour chaque liste cochées, vous recevrez une newsletter personnalisée.

L'abonnement gratuit à Horeca Webzine peut être résilié à tout moment.

NOUVEAUX POSTES