Hoe wordt het overbruggingsrecht belast?

5/5
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
overbruggingsrecht advies horeca webzine

Het overbruggingsrecht is in het leven geroepen om ondernemingen door een moeilijke periode heen te loodsen. Uitkeringen die je als zelfstandige in dat kader ontvangt, worden ook belast. Ze maken echter nooit deel uit van de berekeningsbasis van je sociale bijdragen. Deed jij de voorbije maanden een beroep op het crisis- of heropstart-overbruggingsrecht? We bekijken samen met Liantis wat voor jou de fiscale impact daarvan is.

1- Het ‘klassieke’ overbruggingsrecht

Als zelfstandige kan je een beroep doen op het overbruggingsrecht als je noodgedwongen de deuren moet sluiten. Bijvoorbeeld als gevolg van een natuurramp (overstroming, aardbeving …), bij een brand of vernieling van je bedrijfsgebouwen, bij een allergie die is veroorzaakt door de uitoefening van je beroep, in het geval van economische moeilijkheden of als je failliet wordt verklaard.

Je kan dan rekenen op een maandelijkse uitkering in het kader van het overbruggingsrecht voor zelfstandigen.

overbruggingsrecht horeca webzine

Wat betekent het voor je belastingen?

De bedragen ontvangen in het kader van het klassieke overbruggingsrecht worden opgenomen op de fiscale fiche 281.18 (code 271) en moeten worden aangemerkt als ‘vergoedingen verkregen tot volledig of gedeeltelijk herstel van een tijdelijke derving van winsten, baten of bezoldigingen van bedrijfsleiders’. 

Deze uitkeringen worden in deel 1 van de aangifte personenbelasting als ‘vervangingsinkomsten’ aangegeven en gezamenlijk belast tegen de normale progressieve tarieven (circulaire Ci.RH.241/529.128 van 1 februari 2001).

2- Het ‘crisis’-overbruggingsrecht

Klik hier voor alle info hieromtrent. 

3- Het ‘heropstart’-overbruggingsrecht

Klik hier voor alle info hieromtrent. 

Bron: Liantis

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

abonnez-vous gratuitement

Abonnez vous gratuitement à Horeca Webzine et recevez les news, des conseils précieux, faits divers, histoires inspirantes et offres de et pour le secteur horeca dans votre boîte aux lettres toutes les deux semaines le samedi matin.

Sans rien faire de plus, vous courez également la chance de gagner de nombreux cadeaux culinaires toutes les deux semaines.

Afin de personnaliser la newsletter, nous aimerions savoir qui vous êtes. Pour chaque liste cochées, vous recevrez une newsletter personnalisée.

L'abonnement gratuit à Horeca Webzine peut être résilié à tout moment.

NOUVEAUX POSTES