In deze landen besteedt men het meeste geld op restaurant

5/5
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ieren, Spanjaarden en Maltezen spannen de kroon wat betreft het percentage van hun inkomen dat ze op restaurant besteden. België bengelt onderaan de Europese rangschikking met het besteden van geld op restaurant.

Het meeste geld

De Ieren besteden gemiddeld 14,4 procent van hun totale uitgaven aan restaurants of andere eetgelegenheden.

Belgen geven maar 5,7 procent van hun budget uit aan uiteten gaan.

Met uitzondering van Oostenrijk en Ierland zijn het vooral Zuid-Europese landen, die we terugvinden in de hoogste regionen van de lijst van Eurostat.

In deze landen besteedt men het meeste geld op restaurant Horeca Webzine
Foto: Eurostat

Cultuurverschillen

Die landen hebben onder meer door hun klimaat meer een cultuur van buiten de deur eten. Bovendien ligt hun inkomen wat lager, dan in Noord-Europa, waardoor ze procentueel gezien iets meer geld aan restaurants uitgeven.

Nederlanders

Nederlanders dronken en aten in 2018 voor 1.164 euro per persoon. De uitgaven aan consumptie buitenshuis komen daarmee voor het eerst boven het niveau van 2008, toen de economische crisis begon. Dat becijferde het Foodservice Instituut Nederland (FSIN), kenniscentrum voor de levensmiddelen- en horecabranche.

Hippe koffiebars, restaurants waar de gasten kleine gerechtjes en hapjes delen met tafelgenoten, designcafés waar zzp’ers met hun laptops uren aan tafel werken; dit soort concepten groeide eerst vooral in Amsterdam en Utrecht, zegt Grievink, maar breidt zich nu uit naar andere studentensteden en de rest van Nederland.

In combinatie met de economische voorspoed leidt het ertoe dat Nederlanders nu ruwweg eenderde van hun uitgaven aan eten en drinken buiten de deur doen. En er is nog meer ruimte voor groei, zegt Grievink.


Heb jij ook interessant nieuws, tips, weetjes, een inspirerend verhaal of een aanbieding? Stuur ons de link!


Bron: Eurostat

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

abonnez-vous gratuitement

Abonnez vous gratuitement à Horeca Webzine et recevez les news, des conseils précieux, faits divers, histoires inspirantes et offres de et pour le secteur horeca dans votre boîte aux lettres toutes les deux semaines le samedi matin.

Sans rien faire de plus, vous courez également la chance de gagner de nombreux cadeaux culinaires toutes les deux semaines.

Afin de personnaliser la newsletter, nous aimerions savoir qui vous êtes. Pour chaque liste cochées, vous recevrez une newsletter personnalisée.

L'abonnement gratuit à Horeca Webzine peut être résilié à tout moment.

NOUVEAUX POSTES