Koffiecocktail: koffie en de cocktail hebben elkaar gevonden. Weetjes en 2 recepten

5/5
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
koffie-cocktail-Horeca-Webzine-koffiecocktail

We zetten er steeds meer op in: kwaliteitsvolle koffie. Maar koffie en de cocktail hebben elkaar nu gevonden. Producenten, bars en bartenders omarmen de koffiecocktail. Met of zonder alcohol.  

De koffiecocktail of koftail

Diverse koffieproducenten, koffiebars, -academiën en koffieworkshops hebben het erover. De koffiecocktail. Sommigen spreken zelfs over de koftail. En tijdens de wedstrijd ‘Coffee Mixologists’ brengt tijdens het Amsterdam Coffee Festival ook dit jaar in oktober weer de wereld van koffie en cocktails samen. 

Elk team bestaat uit één barista en één mixologist worden er beoordeeld op technische vaardigheden, creativiteit, persoonlijkheid, vernieuwing, professionaliteit en teamwerk. In de afgelopen jaar werden er niet minder dan 1.200 koffiecocktails gemixt.

Tal van mogelijkheden

Niemand kan er dus nog omheen. En de mogelijkheden lijken onbegrensd. Dat is op zichzelf logisch. Koffie kent namelijk vele soorten, variaties en wassingen. Alsook afkomsten, terroirs, brandingen, malingen, doorlooptijden en zetmethodes. Die zijn allemaal bepalend voor de smaak. 

Een licht-gebrande, fruitige, Ethiopische arabica-filterkoffie verschilt nogal van een espresso met een donker-gebrande Italiaanse espresso-blend van robusta- en arabica-bonen.

Van klassiek tot elegant excentriek

Er is natuurlijk de klassieker bij uitstek: Expresso Martini. Deze koffiecocktail heeft bijna altijd de smaak van onvervalste, donker-gebrande en sterkgezette espressokoffie. Maar het kan ook anders. Wat te denken van een koffie met frisse, rinse fruittonen? Koffie kan elegant zijn, maar ook bikkelhard en weinig subtiel.

Uit koffie kunnen bittere tonen gehaald worden, maar ook aardse smaken, zuren, volle chocoladetonen en/of fruitigheid. Koffie gaat bovendien goed samen met veel meer dranken dan alleen whisky of cognac. Daarom, combineer koffie eens met tequila, pisco, rode vermout of rum.

koffiecocktail koffie koffie Horeca Webzine

Caffè Tonic

Niet dat er perse alcohol in een koffiecocktail moet. Van een barista-hipster leerde ik ook al dat koffie en tonic een geslaagde combinatie is. In Amsterdam proefde ik vorig jaar de Caffè Tonic bijvoorbeeld. 

Caffè Tonics, ook wel Black Tonics genoemd, staan al een tijdje op de kaart in de trendsettende cocktailbars van Tokio, Toronto, Stockholm en Helsinki. Maar stilaan begint het drankje ook zijn weg te vinden naar onze contreien.

Het recept is simpel. Je giet een shot espresso zachtjes over een glas tonic met ijs. Om een schuimexplosie te voorkomen moet het in deze volgorde gebeuren.

koffiecocktail black tonic 2 Horeca Webzine
Caffè Tonic of Black Tonic

Daarnaast kan je ook niet eender welke combinatie van tonic en koffie gebruiken. Kevin Bohlin, eigenaar van de Saint Frank Coffiee Shop in San Francisco die vorig jaar aanwezig was op het Amsterdamse koffiefestival, zocht en vond de ideale combinatie.

De beste tonic om deze koffiecocktail te maken is die van het merk Fever Tree. En een bepaalde koffiesoort uit Centraal-Amerika die erg clean is van smaak benadrukt de fruitige ondertoon van de tonic. 

Het resultaat is een verrassend en complex drankje met een zoete en citrusachtige smaak. Maar tegelijkertijd ook een verrassende romige en heerlijke schuimlaag.

000 koffiecocktail menu Horeca Webzine

Koffiecocktailmenu

Reeds in Brussel, Gent en Antwerpen ontwikkelen koffiebars zoals de Renta Vespa Bar een zeer creatief koffiecocktailmenu. En werken samen met artisanale koffiebranders voor de ontwikkeling van smaken en geuren.

Sommige koffiebars hebben opvallend genoeg niet eens een espressomachine staan. Er zijn trouwens zoveel manieren om koffie te extraheren anders dan espresso.

Cold Brew

Een van die manieren is Cold Brew. Het is een manier van koffiezetten waarin gemalen koffie vermengd wordt met koud water wat dan in een afgesloten container 12 tot 24 uur blijft staan. Hierna wordt het water-koffiemengsel gefilterd.

Hiervoor wordt vaak een French Press gebruikt om daarna de koffie gemakkelijk te filteren. Maar er zijn ook gespecialiseerde systemen als de Toddy Cold Brewer beschikbaar waar een filter in is ingebouwd.

Cold Brew coffee is een goedkope en eenvoudige manier om toch een koude koffie te zetten. En het is makkelijk om op grote schaal te produceren. Het resultaat is gekoeld 2 weken houdbaar. Deze koffie zorgt voor een zeer aangename textuur.  En vergeleken met espresso bevat de koffie door de langdurige extractie veel meer aroma’s en smaken.

Toddy-Cold-Brewer-Brew koffiecocktail koffie
Tody Cold Brewer

Recepten  

Cold Brew Milano-Torino  

Ingrediënten: 30ml Cold Brew Coffee, 30ml Cocchi Vermouth di Torino, 30ml Campari.

Werkwijze: schenk de ingrediënten in een mixglas gevuld met ijs. Stir, strain en schenk uit in een tumbler-glas gevuld met ijs. Garneer met een gedroogd sinaasappelschijfje.

Expresso Martini

Met deze meer klassieke koffiecocktail bent u altijd in goed gezelschap.

Ingrediënten: 30ml Crème de Café, 30ml Vodka, 30ml koude Espresso, koffieboontjes

Werkwijze: meng de espresso afkoelen met de Crème de Café en de Vodka in een shaker met ijs. En shake tot u een ijslaagje van condens op de shaker krijgt. Schenk in een gekoeld martiniglas. En dien op met een paar koffieboontjes voor de vers-beleving. U kan variëren met uw favoriete likeur zoals amaretto.

Ook recepten?

Heb jij ook recepten voor een koffiecocktail? Stuur die ons!


Bron & foto’s:  Lotti’s, Klassieke cocktails, HorecaKoffie, Man-Man

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

abonnez-vous gratuitement

Abonnez vous gratuitement à Horeca Webzine et recevez les news, des conseils précieux, faits divers, histoires inspirantes et offres de et pour le secteur horeca dans votre boîte aux lettres toutes les deux semaines le samedi matin.

Sans rien faire de plus, vous courez également la chance de gagner de nombreux cadeaux culinaires toutes les deux semaines.

Afin de personnaliser la newsletter, nous aimerions savoir qui vous êtes. Pour chaque liste cochées, vous recevrez une newsletter personnalisée.

L'abonnement gratuit à Horeca Webzine peut être résilié à tout moment.

NOUVEAUX POSTES