#IYFV2021: spruiten, een verrassend veelzijdige groente

5/5
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
IYFV 8 spruiten groenten en fruit frank fol

Qu Dongyu, directeur-generaal van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties, gaf op 16 december 2020 het startsein van het ‘Internationaal Jaar van Groenten en Fruit 2021’. Samen met Frank Fol – The Vegetables Chef® – besteedt Horeca Webzine tijdens dit bijzonder jaar in een serie van 52 artikels extra aandacht aan de basis van onze voeding met weetjes, kooktips en recepten. En jij als abonnee maakt maandelijks kans om een exemplaar van ‘De Grote Groentebijbel’ te winnen. Vandaag zetten we de serie verder met spruiten, een verrassend veelzijdige groente.

 IYFV2021

Tijdens de 74-ste editie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties werd 2021 uitgeroepen tot het ‘Internationale Jaar van Groenten en Fruit’, afgekort IYFV2021. 

De campagne is gericht op het verhogen van het bewustzijn ten aanzien van de belangrijke bijdrage die groenten en fruit leveren aan een gezond voedingspatroon, de voedselzekerheid en de volksgezondheid.

De directeur-generaal omschreef het initiatief als een unieke kans om wereldwijd bewustzijn te creëren. Hij merkte op dat de Covid-19-pandemie mensen voor nieuwe uitdagingen heeft gesteld op het gebied van het bestrijden van honger en ondervoeding. 

Hij zei ook dat gedurende het IYFV2021 de rol van digitale technologieën om de voedselvoorziening en marktkansen te verbeteren, zullen worden benadrukt. 

“Tijdens de huidige wereldwijde gezondheidscrisis is het promoten van het belang van een gezond voedingspatroon voor een betere afweer nog actueler geworden”, zei Qu. 

De directeur-generaal merkte op dat er nog veel werk te verzetten is om de productie en voedselketens te verbeteren en hij moedigde landen aan om dit jaar als kans te benutten om de infrastructuur en teeltpraktijken te verbeteren en tegelijk ook kleinschalige teeltbedrijven te steunen.

groenten en fruit IYFV2021 Horeca Webzine

Frank Fol

Horeca Webzine wist ‘onze’ groentekok Frank Fol te ‘strikken’ om tijdens het gehele jaar in een serie van 52 artikels wekelijks een groente of fruit te bespreken en een origineel recept vrij te geven dat zowel de professionele als hobbykok zal inspireren. 

Reeds meer dan 30 jaar is Frank Fol, The Vegetables Chef®, actief met groenten en fruit. Als culinaire trendsetter weet hij als niemand hoe met smaak te overtuigen in een gezonde levensstijl.

Zijn We’re Smart® Green Guide en We’re Smart® World platform zijn ondertussen ook internationaal bekend.

frank-fol-groenterestaurants groenten en fruit

Frank Fol heeft al wat boeken geschreven over groenten en fruit en tal van originele recepten gedeeld waaronder onlangs nog tien recepten met aardappelen.

Als abonnee van Horeca Webzine maak je maandelijks kans om een exemplaar van ‘De Grote Groentebijbel’ – waar Frank Fol ook aan meewerkte – te winnen.

de groentebijbel (2) groente en fruit IYFV2021

Kooktechnieken

Alvorens we de groente bespreken is het belangrijk te weten dat je groenten op bijzonder veel manieren kan verwerken en bereiden.

Deze kooktechnieken geven de verschillende mogelijkheden. 

Ieder week lichten we de kooktechnieken toe die het beste passen bij de groente van de week. Zie verder in het artikel.

spruiten frank fol horeca webzine

Spruiten

Spruiten of spruitjes zijn de okselknoppen van de spruitkool. Het zijn vollegrondgroente en staan bekend om hun hoge gehalte aan vitamine C.

Spruiten hebben een milde bittere koolsmaak waardoor ze vaak minder populair zijn onder kinderen. Maar als je ze combineert met andere ingrediënten mindert de sterke smaak.

spruiten teelt frank fol horeca webzine

Teelt 

Spruitkool doet het bij ons eigenlijk altijd wel goed op onze vocht-vasthoudende voedzame kleigrond.  

Spruiten zijn eigenlijk een soort van ontwikkelende kroppen in elke bladoksel van de spruitkool. Als je ze niet op tijd plukt worden de spruitjes steeds losser tot ze uiteindelijk open gaan.

Iets heel anders maar leuk om hier te vermelden is het boerenkoolspruitje, vaak flowersprouts genoemd. Het is een F1-hybride-kruising tussen spruitjes en boerenkool en dat levert planten op die lijken op spruitplanten maar waarvan de ‘spruitjes’ niet vast en gesloten zijn maar open en met wat gefranjerd blad, als mini-boerenkooltjes in de bladoksels.

Ze lijken in de smaak juist wat meer op boerenkool maar hebben een mildere smaak.

spruiten spruitjes spruitkool frank fol horeca webzine

Spruiten koken

Koken is de klassieke bereidingswijze van deze leuke groente.
 
Kuis de spruiten en snij met een aardappelmesje in de taaiere onderkant van elke spruit kruisgewijs twee diepe insnijdingen. Dit helpt om de kooltjes gelijkmatig te garen.
 
Doe de schoongemaakte spruiten in een pan met ruim water en zout. Kook ze vervolgens 10 à 12 minuten, niet langer. Met wat meer beet zijn ze nog lekkerder. Prik er dan met een vork in om te kijken of ze gaar zijn.
 
Je moet ze zeker niet te lang koken, want dan werk je het ontstaan van de beruchte “spruitjeslucht” in de hand. Je kan een scheutje melk meekoken om de spruitjeslucht te voorkomen. Daarmee temper je ook de typische smaak, die veel kinderen niet op prijs stellen.
spruiten spruitjes frank fol horeca webzine

Gezondheid

Spruiten zijn super gezond. Ze bevatten een hoge concentratie van vitaminen en mineralen, samen met essentiële voedingsvezels. Spruitjes bevatten vitamine B1, vitamine B2,  vitamine B6,  foliumzuur,  vitamine C en  vitamine K.

Spruiten zijn laag in calorieën en vetten tewijl zij een rijke bron aan koolhydraten, vitamines en mineralen zijn. Het is één van de weinige groenten die zo’n rijke en een bijna volledige voedingsamenstelling heeft.

Het hoge vezelgehalte in spruitjes helpt op meerdere manieren om je spijsvertering te verbeteren en je stoelgang te verbeteren. Ze faciliteren de vrijgekomen galsappen in de spijsvertering.

Spruitjes zijn sterke antioxidanten, ze bevatten vitamine K, vitamine E  en meer vitamine C dan sinaasappelen.  Dus, dat houdt ook in dat deze groente anti-verouderingseigenschappen heeft.  

Het hoge watergehalte in de spruiten houdt ook je huid goed gehydrateerd en onderhoudt en herstelt de elasticiteit van de huid waardoor het soepel en gezond blijft.

Recept van Frank Fol

Gewokte spruitjes, aardappelpuree met waterkers, haasgehakt en gepofte kastanje

groenten en fruit spruiten frank fol

Deel dit artikel

Vind je dit artikel interessant, deel het in je netwerk op sociale media en becommentarieer het via onze groep.

Bronnen: Veggipedia, Wikipedia, Gezondheid.be

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

abonnez-vous gratuitement

Abonnez vous gratuitement à Horeca Webzine et recevez les news, des conseils précieux, faits divers, histoires inspirantes et offres de et pour le secteur horeca dans votre boîte aux lettres toutes les deux semaines le samedi matin.

Sans rien faire de plus, vous courez également la chance de gagner de nombreux cadeaux culinaires toutes les deux semaines.

Afin de personnaliser la newsletter, nous aimerions savoir qui vous êtes. Pour chaque liste cochées, vous recevrez une newsletter personnalisée.

L'abonnement gratuit à Horeca Webzine peut être résilié à tout moment.

NOUVEAUX POSTES