#IYFV2021: radijzen, de pittige groentjes die de lente maken

5/5
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
IYFV 12 radijzen groenten en fruit frank fol

Qu Dongyu, directeur-generaal van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties, gaf op 16 december 2020 het startsein van het ‘Internationaal Jaar van Groenten en Fruit 2021’. Samen met Frank Fol – The Vegetables Chef® – besteedt Horeca Webzine tijdens dit bijzonder jaar in een serie van 52 artikels extra aandacht aan de basis van onze voeding met weetjes, kooktips en recepten. En jij als abonnee maakt maandelijks kans om een exemplaar van ‘De Grote Groentebijbel’ te winnen. Vandaag zetten we de serie verder met radijzen, de pittige groentjes die de lente maken.

 IYFV2021

Tijdens de 74-ste editie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties werd 2021 uitgeroepen tot het ‘Internationale Jaar van Groenten en Fruit’, afgekort IYFV2021. 

De campagne is gericht op het verhogen van het bewustzijn ten aanzien van de belangrijke bijdrage die groenten en fruit leveren aan een gezond voedingspatroon, de voedselzekerheid en de volksgezondheid.

De directeur-generaal omschreef het initiatief als een unieke kans om wereldwijd bewustzijn te creëren. Hij merkte op dat de Covid-19-pandemie mensen voor nieuwe uitdagingen heeft gesteld op het gebied van het bestrijden van honger en ondervoeding. 

Hij zei ook dat gedurende het IYFV2021 de rol van digitale technologieën om de voedselvoorziening en marktkansen te verbeteren, zullen worden benadrukt. 

“Tijdens de huidige wereldwijde gezondheidscrisis is het promoten van het belang van een gezond voedingspatroon voor een betere afweer nog actueler geworden”, zei Qu. 

De directeur-generaal merkte op dat er nog veel werk te verzetten is om de productie en voedselketens te verbeteren en hij moedigde landen aan om dit jaar als kans te benutten om de infrastructuur en teeltpraktijken te verbeteren en tegelijk ook kleinschalige teeltbedrijven te steunen.

groenten en fruit IYFV2021 Horeca Webzine

Frank Fol

Horeca Webzine wist ‘onze’ groentekok Frank Fol te ‘strikken’ om tijdens het gehele jaar in een serie van 52 artikels wekelijks een groente of fruit te bespreken en een origineel recept vrij te geven dat zowel de professionele als hobbykok zal inspireren. 

Reeds meer dan 30 jaar is Frank Fol, The Vegetables Chef®, actief met groenten en fruit. Als culinaire trendsetter weet hij als niemand hoe met smaak te overtuigen in een gezonde levensstijl.

Zijn We’re Smart® Green Guide en We’re Smart® World platform zijn ondertussen ook internationaal bekend.

frank-fol-groenterestaurants groenten en fruit

Frank Fol heeft al wat boeken geschreven over groenten en fruit en tal van originele recepten gedeeld waaronder onlangs nog tien recepten met aardappelen.

Als abonnee van Horeca Webzine maak je maandelijks kans om een exemplaar van ‘De Grote Groentebijbel’ – waar Frank Fol ook aan meewerkte – te winnen.

de groentebijbel (2) groente en fruit IYFV2021

Kooktechnieken

Alvorens we de groente bespreken is het belangrijk te weten dat je groenten op bijzonder veel manieren kan verwerken en bereiden.

Deze kooktechnieken geven de verschillende mogelijkheden. 

Ieder week lichten we de kooktechnieken toe die het beste passen bij de groente van de week. Zie verder in het artikel.

wortelen frank fol horeca webzine

Radijzen

Radijzen behoren tot de koolgewassen en zijn verwant aan mosterdplanten. Dat is met hun pittige smaak niet verwonderlijk.

Het eetbare deel van radijzen, een bol met wit vlees, is een deel van de gezwollen ondergrondse stengel net boven de wortel (radix, een opgezwollen hypocotyl). De schil van radijzen kan verschillende kleuren hebben. De rode kleur is het bekendst, maar er zijn ook variëteiten met een witte en rood-witte tint.

De bol van de radijzen wordt meestal rauw gegeten, eventueel gedoopt in zout. Bij het ouder worden gaan radijzen een stengel vormen en gaat vanaf dat moment in kwaliteit achteruit. Het scherpe, peperachtige van de smaak kan worden verzacht door de rode buitenkant af te pellen.

Radijzen kunnen makkelijk voos (sponzig) worden als gevolg van wateronttrekking door de verdampende bladeren.   

Met het loof van de radijzen kan je ook aan de slag. Gebruik het bijvoorbeeld in pesto, een salade of voeg het toe aan soep, smoothie of omelet. Maar wees zuinig met de blaadjes, ze durven nogal pittig te zijn.

radijzen radijs frank fol iyfv2021

Kopen en bewaren

Radijzen worden meestal per bosje verkocht. Let erop dat ze er fris en stevig uitzien. Bij lichte vingerdruk mag de radijs niet rimpelen. Het loof moet er frisgroen uitzien en de knolletjes moeten stevig zijn.

Radijzen kunnen tot vijf dagen bewaard worden in een gesloten plastic zak in de koelkast. Voelen de radijzen na een tijdje wat slapper aan, dan kan je ze een oppepper geven door ze in ijskoud water te leggen. Maar niet te lang: hoe meer water ze opzuigen, hoe groter het smaakverlies.

In de keuken

Om radijsjes schoon te maken moet je alleen het loof en het wortelpinnetje wegsnijden. Spoel ze nog even en ze zijn hapklaar. 

Schillen hoeft niet. Snij nooit meer radijsjes van het loof af dan je nodig hebt, zo blijven de resterende radijzen langer vers.

Gezondheid

Radijzen zijn net zoals alle andere groenten rijk aan voedingsvezels. Daarnaast zijn ze een goede bron van vitamine C.

Recept van Frank Fol

Radijsstrips, rijpe peer, Griekse yoghurt, blauwe druiven, pijnboompitten en rucola

Deel dit artikel

Vind je dit artikel interessant, deel het in je netwerk op sociale media en becommentarieer het via onze groep.

Bronnen: Lekker van bij ons, Veggipedia, Wikipedia, Gezondheid.be

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

abonnez-vous gratuitement

Abonnez vous gratuitement à Horeca Webzine et recevez les news, des conseils précieux, faits divers, histoires inspirantes et offres de et pour le secteur horeca dans votre boîte aux lettres toutes les deux semaines le samedi matin.

Sans rien faire de plus, vous courez également la chance de gagner de nombreux cadeaux culinaires toutes les deux semaines.

Afin de personnaliser la newsletter, nous aimerions savoir qui vous êtes. Pour chaque liste cochées, vous recevrez une newsletter personnalisée.

L'abonnement gratuit à Horeca Webzine peut être résilié à tout moment.

NOUVEAUX POSTES