#IYFV2021: zeg zomaar niet pompoen tegen alle pompoenen

5/5
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
IYFV 9 pompoen groenten en fruit frank fol

Qu Dongyu, directeur-generaal van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties, gaf op 16 december 2020 het startsein van het ‘Internationaal Jaar van Groenten en Fruit 2021’. Samen met Frank Fol – The Vegetables Chef® – besteedt Horeca Webzine tijdens dit bijzonder jaar in een serie van 52 artikels extra aandacht aan de basis van onze voeding met weetjes, kooktips en recepten. En jij als abonnee maakt maandelijks kans om een exemplaar van ‘De Grote Groentebijbel’ te winnen. Vandaag zetten we de serie verder met pompoen.

 IYFV2021

Tijdens de 74-ste editie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties werd 2021 uitgeroepen tot het ‘Internationale Jaar van Groenten en Fruit’, afgekort IYFV2021. 

De campagne is gericht op het verhogen van het bewustzijn ten aanzien van de belangrijke bijdrage die groenten en fruit leveren aan een gezond voedingspatroon, de voedselzekerheid en de volksgezondheid.

De directeur-generaal omschreef het initiatief als een unieke kans om wereldwijd bewustzijn te creëren. Hij merkte op dat de Covid-19-pandemie mensen voor nieuwe uitdagingen heeft gesteld op het gebied van het bestrijden van honger en ondervoeding. 

Hij zei ook dat gedurende het IYFV2021 de rol van digitale technologieën om de voedselvoorziening en marktkansen te verbeteren, zullen worden benadrukt. 

“Tijdens de huidige wereldwijde gezondheidscrisis is het promoten van het belang van een gezond voedingspatroon voor een betere afweer nog actueler geworden”, zei Qu. 

De directeur-generaal merkte op dat er nog veel werk te verzetten is om de productie en voedselketens te verbeteren en hij moedigde landen aan om dit jaar als kans te benutten om de infrastructuur en teeltpraktijken te verbeteren en tegelijk ook kleinschalige teeltbedrijven te steunen.

groenten en fruit IYFV2021 Horeca Webzine

Frank Fol

Horeca Webzine wist ‘onze’ groentekok Frank Fol te ‘strikken’ om tijdens het gehele jaar in een serie van 52 artikels wekelijks een groente of fruit te bespreken en een origineel recept vrij te geven dat zowel de professionele als hobbykok zal inspireren. 

Reeds meer dan 30 jaar is Frank Fol, The Vegetables Chef®, actief met groenten en fruit. Als culinaire trendsetter weet hij als niemand hoe met smaak te overtuigen in een gezonde levensstijl.

Zijn We’re Smart® Green Guide en We’re Smart® World platform zijn ondertussen ook internationaal bekend.

frank-fol-groenterestaurants groenten en fruit

Frank Fol heeft al wat boeken geschreven over groenten en fruit en tal van originele recepten gedeeld waaronder onlangs nog tien recepten met aardappelen.

Als abonnee van Horeca Webzine maak je maandelijks kans om een exemplaar van ‘De Grote Groentebijbel’ – waar Frank Fol ook aan meewerkte – te winnen.

de groentebijbel (2) groente en fruit IYFV2021

Kooktechnieken

Alvorens we de groente bespreken is het belangrijk te weten dat je groenten op bijzonder veel manieren kan verwerken en bereiden.

Deze kooktechnieken geven de verschillende mogelijkheden. 

Ieder week lichten we de kooktechnieken toe die het beste passen bij de groente van de week. Zie verder in het artikel.

pompoenen horeca webzine

Pompoen

De pompoen is een heel oud cultuurgewas en is familie van de kalebassen en komkommers. In Midden- en Zuid-Amerika werden al tussen 9.000 en 7.000 jaar v.Chr. pompoenen verbouwd. 

In de 16de eeuw werd de pompoen voor het eerst in Europa geïntroduceerd.

Teelt 

Pompoenen werden al geteeld door de Indianenvolkeren van het zuidoosten van de Verenigde Staten. 

Er zijn een aantal traditionele gerechten waarin pompoenpuree verwerkt wordt, zoals pompoentaart, pompoensoep en pompoenbrood. Ook de oliehoudende zaden van de pompoen worden geroosterd gegeten als borrelhapje.

Naast de oliehoudende zaden zijn ook de jonge steeltoppen en de pompoenbloem eetbaar. In Mexico wordt deze bloem dikwijls in de keuken gebruikt bij de garnering en decoratie van gerechten.

De pompoenbloem heeft van nature een zachte smaak en kan voor allerlei doeleinden in de keuken worden gebruikt. In de meeste keukens wordt de pompoenbloem gevuld of voorzien van een deeglaagje voor het wordt gefrituurd.

Soorten pompoenen

Er zijn honderden soorten pompoenen, en dit zijn al 64 lekkere pompoensoorten. Maar niet alle pompoenen zijn eetbaar. 
 
Of een pompoen eetbaar of niet-eetbaar kan je weten door die open te snijden. Als er geen vruchtvlees in zit, is het 100% zeker een sierkalebas.
 
Is er wel vruchtvlees, en ben je het toch nog niet zeker, kook dan een stukje. Is het bitter, dan heb je weer een sierkalebas of een kruising tussen sierkalebas en pompoen. Als het lekker smaakt, dan heb je een eetbare pompoen. Meer antwoorden op meer vragen over pompoenen vind je zeker op deze website.
 
We bespreken de vier pompoenen die het meest verwerkt worden in de keuken.
reuzenpompoen pompoen frank fol horeca webzine
Reuzenpompoen

Reuzenpompoen 

Dit is de klassieke, grote pompoen die we allemaal kennen waarvan de schil oranje, groen of lichtgeel kan zijn. Het vruchtvlees is meestal wel mooi geel-oranje. Deze pompoen kan zoals zijn naam al doet vermoeden héél groot en zwaar worden.

Hoe groter, hoe minder smaak. Gebruik het vruchtvlees van deze pompoen dan ook eerder voor soepen en stoofpotten met nog andere groenten en/of smaakmakers.

In tegenstelling tot de kleine pompoensoorten kan je maar beter deze variëteit schillen alvorens te bereiden.  

Hokkaido

Hokkaido

Supermakkelijk in gebruik, want de hokkaidopompoen (of kastanjepompoen) is zo klein van formaat (ze wegen meestal 1,5 à 2 kg) en heeft zo’n zachte schil dat je ze met schil en al kunt gebruiken. Het vruchtvlees is stevig, zoet en vrij droog, waardoor gegaarde blokjes hun lekkere beet behouden in salades, bijvoorbeeld. 

Bovendien kleurt het vruchtvlees mooi donker oranje, wat mooi staat in allerhande herfstgerechtjes. Behalve voor soep ook prima te gebruiken om te bakken, roosteren of te stoven.

Spaghettipompoen

Spaghettipompoen

De hipste onder de pompoenen is de spaghettipompoen! Na het koken ervan in z’n geheel, valt het vruchtvlees in slierten uit elkaar en gelijkt heel sterk op spaghetti. Vandaar dus de naam. Je kan er allerlei gerechten mee maken die op klassieke pastagerechten is geïnspireerd. Ideaal voor wie zonder gluten moet of wil eten.

Spaghetti squashes worden dus in hun geheel gekookt of doormidden gesneden en in de oven gegaard zoals in onderstaande video.

Butternut

De butternut of flespompoen is de meest verkochte pompoen. Hij heeft de vorm van een langgerekte peer en is meestal crèmekleurig tot licht-oranje. Het vruchtvlees is helder oranje van kleur en smaakt zoet en een beetje nootachtig.

Omdat deze pompoenen wat kleiner zijn, meestal wegen ze 1 à 2 kg, zijn ze makkelijk te verwerken.

Het vruchtvlees is stevig en bevat geen draden, daardoor kun je deze pompoen ook prima in stukjes in gerechten verwerken, zoals Frank Fol in onderstaand recept.

Butternut wordt soms ook gevuld en vervolgens gegaard in de oven. Een echte allrounder! Bovendien kun je deze pompoen bijna het hele jaar rond kopen.

Butternutpompoen

Gezondheid

Pompoen bevat veel vitamine C, en dat is dan weer goed om je immuunsysteem fit te houden.

Regelmatig pompoen verwerken in je gerechten verwarmt en voedt je dus niet alleen, het helpt je ook gezond de koudere dagen door te komen. 

Recept van Frank Fol

Butternutpompoen met sjalot en sinaasappel in sausje van platte kaas, mosterd en dragon

groenten en fruit pompoen frank fol

Deel dit artikel

Vind je dit artikel interessant, deel het in je netwerk op sociale media en becommentarieer het via onze groep.

Bronnen: Veggipedia, Wikipedia, Gezondheid.be

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

abonnez-vous gratuitement

Abonnez vous gratuitement à Horeca Webzine et recevez les news, des conseils précieux, faits divers, histoires inspirantes et offres de et pour le secteur horeca dans votre boîte aux lettres toutes les deux semaines le samedi matin.

Sans rien faire de plus, vous courez également la chance de gagner de nombreux cadeaux culinaires toutes les deux semaines.

Afin de personnaliser la newsletter, nous aimerions savoir qui vous êtes. Pour chaque liste cochées, vous recevrez une newsletter personnalisée.

L'abonnement gratuit à Horeca Webzine peut être résilié à tout moment.

NOUVEAUX POSTES