#IYFV2021: grondwitloof, een iconische Belgische groente

5/5
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
#IYFV2021 grondwitloof groenten en fruit frank fol

Qu Dongyu, directeur-generaal van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties, gaf op 16 december 2020 het startsein van het ‘Internationaal Jaar van Groenten en Fruit 2021’. Samen met Frank Fol – The Vegetables Chef® – besteedt Horeca Webzine tijdens dit bijzonder jaar in een serie van 52 artikels extra aandacht aan de basis van onze voeding met weetjes, kooktips en recepten. En jij als abonnee maakt maandelijks kans om een exemplaar van ‘De Grote Groentebijbel’ te winnen. We geven de aftrap met grondwitloof, een iconische Belgische groente.

IYFV2021

Tijdens de 74-ste editie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties werd 2021 uitgeroepen tot het ‘Internationale Jaar van Groenten en Fruit’, afgekort IYFV2021. 

De campagne is gericht op het verhogen van het bewustzijn ten aanzien van de belangrijke bijdrage die groenten en fruit leveren aan een gezond voedingspatroon, de voedselzekerheid en de volksgezondheid.

De directeur-generaal omschreef het initiatief als een unieke kans om wereldwijd bewustzijn te creëren. Hij merkte op dat de Covid-19-pandemie mensen voor nieuwe uitdagingen heeft gesteld op het gebied van het bestrijden van honger en ondervoeding. 

Hij zei ook dat gedurende het IYFV2021 de rol van digitale technologieën om de voedselvoorziening en marktkansen te verbeteren, zullen worden benadrukt. 

“Tijdens de huidige wereldwijde gezondheidscrisis is het promoten van het belang van een gezond voedingspatroon voor een betere afweer nog actueler geworden”, zei Qu. 

De directeur-generaal merkte op dat er nog veel werk te verzetten is om de productie en voedselketens te verbeteren en hij moedigde landen aan om dit jaar als kans te benutten om de infrastructuur en teeltpraktijken te verbeteren en tegelijk ook kleinschalige teeltbedrijven te steunen.

groenten en fruit IYFV2021 Horeca Webzine

Frank Fol

Horeca Webzine wist ‘onze’ groentekok Frank Fol te ‘strikken’ om tijdens het gehele jaar in een serie van 52 artikels wekelijks een groente of fruit te bespreken en een origineel recept vrij te geven dat zowel de professionele als hobbykok zal inspireren. 

Reeds meer dan 30 jaar is Frank Fol, The Vegetables Chef®, actief met groenten en fruit. Als culinaire trendsetter weet hij als niemand hoe met smaak te overtuigen in een gezonde levensstijl.

Zijn We’re Smart® Green Guide en We’re Smart® World platform zijn ondertussen ook internationaal bekend.

smart world

Frank Fol heeft al wat boeken geschreven over groenten en fruit en tal van originele recepten gedeeld waaronder onlangs nog tien recepten met aardappelen.

Als abonnee van Horeca Webzine maak je maandelijks kans om een exemplaar van ‘De Grote Groentebijbel’ – waar Frank Fol ook aan meewerkte – te winnen.

de groentebijbel (2) groente en fruit IYFV2021

Kooktechnieken

Alvorens we de groente bespreken is het belangrijk te weten dat je groenten op bijzonder veel manieren kan verwerken en bereiden.

Deze 44 kooktechnieken geven de verschillende mogelijkheden. 

Ieder week lichten we de kooktechnieken toe die het beste passen bij de groente van de week. Zie verder in het artikel.

Grondwitloof, iconische Belgische groente

Grondwitloof is bij uitstek een product van traditie, van mensenhanden en van aarde. Van de aarde waaruit de witloofwortel wordt opgespit tot de aarde waarmee de penwortels worden ingetafeld en waaruit het ‘witte loof’ terug te voorschijn schiet. Grondwitloof is in alle opzichten voedsel van eigen bodem.

Grondwitloof is een geïndividualiseerd product met een grote diversiteit aan smaken. Veel telers houden de uitgesproken smaak van hun witloof in stand door de opkweek van eigen zaaizaad dat vaak van generatie op generatie binnen het bedrijf werd veredeld. Het is dan ook niet te verwonderen dat de specifieke smaak van het grondwitloof het karakter van de teler in zich draagt.

Een sterke binding met de traditie en met de aarde motiveerde de producenten van het grondwitloof tot de oprichting van de vzw Brussels Grondwitloof. Samen met de vzw ijveren de producenten voor de instandhouding en de verdere uitbouw van de teelt.

brussels grondwitloof witloof - streekproduct.be
Foto: streekproduct.be

Historiek

Voor het ontstaan van de witloofteelt moeten we terug naar het begin van de 19de eeuw naar Schaarbeek. De groentetelers van toen, de boerkoezen, teelden o.a. capucienenbaard waarvoor zij dikke wortels gebruikten en na verloop van tijd gingen de boerkozen zich toeleggen op de verbetering van de eerste scheut. Hierdoor evolueerde de Brusselse capucienenbaard automatisch in de richting van de huidige witloofkroppen.

Aanvankelijk bleef de teelt beperkt tot Schaarbeek maar op het einde van de 19de eeuw groeide er ook interesse in aangrenzende gemeenten. Na de Eerste Wereldoorlog ontstond de ‘witloofdriehoek’ Brussel-Mechelen-Leuven.

Vandaag is de teelt en de forcerie van grondwitloof uitgestrekt over een vrij groot grondgebied van Vlaanderen met als kern Vlaams-Brabant.

Foto: Breandán Kearney - Belgian Smaak

Witloof uit volle grond

Grondwitloof is een seizoensproduct. Je vindt het in de winkelrekken en bij de producenten vanaf september tot in mei. Dankzij de sticker van de vzw Brussels Grondwitloof op de verpakking ben je er zeker van dat het witloof op de traditionele manier geproduceerd werd.

De teelt van grondwitloof is een arbeidsintensieve zaak. Er komt heel wat bij kijken vooraleer het op je bord belandt. Zelf grondwitloof kweken kan natuurlijk ook. We geven je graag enkele tips mee.

brussels grondwitloof - streekproduct.be
Foto: streekproduct.be

Twee erkenningslabels

Dankzij een initiatief van de vzw Brussels Grondwitloof bestaan er voor het grondwitloof vandaag twee erkenningslabels: het Europese BGA-label voor Brussels Grondwitloof en het Vlaamse label Streekproduct.be voor Brabants Grondwitloof.

Brussels Grondwitloof

Brussels Grondwitloof is de meest traditionele soort geteeld  in de regio Brussel-Mechelen-Leuven uit zaden gekweekt door de teler zelf.

De witloofwortels worden ingetafeld in de volle grond en witloofkroppen worden volledig afgedekt met dekgrond. Hieraan dankt het Brussels grondwitloof zijn typische knapperigheid, zijn bitterzoete smaak en zijn fijne bladstructuur.

Sinds 2008 is de benaming ‘Brussels Grondwitloof’ beschermd met het Europees streeklabel Beschermde Geografische Aanduiding (BGA)

Brussels grondwitloof is herkenbaar aan de sticker die op elke verpakking terug te vinden in. Op deze sticker vind je naast het logo ‘Brussels Grondwitloof’ ook het label ‘Beschermde Geografische Aanduiding’ en de naam van de producent.

Naast de naam van de producent draagt elke verpakking ook een uniek volgnummer waarmee de herkomst van het witloof letterlijk tot op het veld kan worden nagegaan.

logo grondwitloof brussels brabants

Brussels Grondwitloof

Brabants Grondwitloof is grondwitloof dat geteeld werd in Vlaanderen uit zaden gekweekt door zaadfirma’s op basis van kruisingsschema’s. De witloofwortels worden ingetafeld in de volle grond en de witloofkroppen kunnen met of zonder dekgrond geteeld worden.

Sinds 2008 heeft Brabants Grondwitloof een erkenning als Streekproduct.be en herkenbaar aan de sticker die op elke verpakking terug te vinden in.

Op deze sticker vind je naast het logo ‘Brabants Grondwitloof’ ook het label ‘streekproduct.be’ en de naam van de producent.

Naast de naam van de producent draagt elke verpakking ook een uniek volgnummer waarmee de herkomst van het witloof letterlijk tot op het veld kan worden nagegaan.

Brussels Grondwitloof - Op de sticker vind je naast het logo ook het label 'Beschermde Geografische Aanduiding' en de naam van de producent en een uniek volgnummer. - Foto: Carrefour

‘Gewoon’ of hydrowitloof

Naast witloof uit grondcultuur is er ook witloof dat in bakken of met water (hydrocultuur) gekweekt wordt. Dit witloof groeit het hele jaar door in ruimtes met een gecontroleerde temperatuur en vochtigheid. De teelt is minder arbeidsintensief dan die van grondwitloof.

De smaak van gewoon witloof is minder intens, maar de groente ziet er net hetzelfde uit. 

Tip van Frank Fol: gebruik grondwitloof voor warme bereidingen en witloof van hydrocultuur voor salades.

Grondwitloof bereiden

Deze iconische groente kan op verschillende manieren worden bereid en verwerkt, maar dus eerder voor warme bereidingen: stoven, braiseren of bakken in de pan. Maar ook wel in salade. 

Recept van Frank Fol

Gestoofd witloof in boter met abrikoos, citroensap en gegrilde sesamzaadjes

groenten en fruit grondwitloof frank fol
Foto: Heikki Verdurme

INGREDIËNTEN

 • 8 stronken grondwitloof
 • 1 citroen
 • 3 gedroogde abrikozen
 • 1 el gegrilde sesamzaadjes
 • zwarte peper van de molen
 • zeezout
 • foelie of nootmuskaat
 • olijfolie
 • enkele kleine blaadjes munt

BEREIDING

 1. Snij het witloof in de lengte in twee.
 2. Verwarm een scheutje olijfolie in een braadpan en schik de dotten witloof in 1 laag naast elkaar in de pan.
 3. Kruid met zwarte peper, zeezout en foelie.
 4. Bak het witloof enkele minuten goed aan en plaats nu het deksel op de braadpan.
 5. Laat de groenten 25 minuten rustig garen op een laag vuur.
 6. Voeg ongeveer 5 minuten voor de gaartijd de in reepjes gesneden abrikozen en het citroensap toe.
 7. Werk juist voor het opdienen nog verder af met wat geraspte zeste van citroen, de gegrilde sesamzaadjes en wat zwarte peper.

Meer 

Ontdek alle groentebesprekingen en recepten. 

Vind je dit artikel interessant, deel het in je netwerk op sociale media.

Bronnen: De Grote Groentebijbel, vzw Brussels Grondwitloof, Streekproduct.be 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

abonnez-vous gratuitement

Abonnez vous gratuitement à Horeca Webzine et recevez les news, des conseils précieux, faits divers, histoires inspirantes et offres de et pour le secteur horeca dans votre boîte aux lettres toutes les deux semaines le samedi matin.

Sans rien faire de plus, vous courez également la chance de gagner de nombreux cadeaux culinaires toutes les deux semaines.

Afin de personnaliser la newsletter, nous aimerions savoir qui vous êtes. Pour chaque liste cochées, vous recevrez une newsletter personnalisée.

L'abonnement gratuit à Horeca Webzine peut être résilié à tout moment.

NOUVEAUX POSTES