Horecafonds eist eindejaarspremies terug via uitbaters

5/5
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
horecafonds eindejaarspremies horeca webzine

Wat een absurde situatie. Omdat hun personeel teveel eindejaarspremie hebben ontvangen, moeten bijna vierhonderd horecawerkgevers in Vlaanderen elk meerdere duizenden euros terugbetalen aan het Horecafonds. Ze moeten die premie zélf terugvragen van hun werknemers. De verontwaardiging is groot. Je zou voor minder.

Waarborg en Sociaal Fonds Horeca

Het Horecafonds of het Waarborg en Sociaal Fonds Horeca is de instelling die de eindejaarspremies rechtstreeks op de rekening van het horecapersoneel stort. In 2020 werden die premies deels uitbetaald met subsidies van de staat. 

De federale overheid betaalde de premie voor de dagen dat de horeca gesloten moest zijn door de coronacrisis. De rest van de premie werd betaald door de werkgever, via de stortingen die hij aan het Horecafonds doet.

cash geld horecafonds waarborgfonds Horeca Webzine

Terugstorten

Maar met de uitbetaling van de eindejaarspremies is dit keer duidelijk iets misgelopen. Sven Wille, uitbater van eetgelegenheden Gå Nord en Bar Noord in Antwerpen, moet tot zijn verbazing plots 7.500 euro terugbetalen aan het Horecafonds, omdat zijn zeven werknemers een te grote eindejaarspremie hebben gekregen.

In de brief staat dat de werknemers dit bedrag naar de werkgever moeten terugstorten, die dan op hun beurt het bewijs van terugbetaling moeten bezorgen aan en uiteraard de som te storten op het rekeningnummer van het Waarborgfonds.

Werkgevers zijn verontwaardigd

“Dit is compleet ongehoord. Ik heb die fout niet gemaakt, maar ik moet er wel voor opdraaien”, laat Sven Wille optekenen in het Nieuwsblad.

“Bovendien heb ik de brief op 10 februari gekregen en moest ik de terugbetaling voor 15 februari doen. Dat is wel heel krap om het geld van mijn werknemers terug te vragen.”

Ook Wim Van Der Borght heeft voor elk van zijn 17 restaurants en brasserieën een brief gekregen van het horecafonds.

“Dit is ronduit schandalig en absurd, omdat wij zelf niets aan die situatie kunnen doen. Wij hebben onze advocaat ingeschakeld”, zegt hij.

“Bovendien hebben veel van mijn werknemers het geld van die premie wellicht niet meer, omdat ze in deze lange periode van economische werkloosheid elke financiële hulp kunnen gebruiken.”

Softwareproblemen

Wouter Morren, de directeur van het horecafonds, begrijpt de boosheid. “Dit is bijzonder vervelend”, reageert hij. “In totaal moeten ongeveer vierhonderd werkgevers ons negenhonderd premies terugbetalen, omdat ze verkeerd werden berekend. Dat komt omdat die werknemers zijn ingedeeld in een verkeerde categorie. Wij zijn als fonds niet verantwoordelijk voor die foute indeling. Dat is de verantwoordelijkheid van de werkgevers.”

Vervolg

Lees het vervolg van het verhaal.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

abonnez-vous gratuitement

Abonnez vous gratuitement à Horeca Webzine et recevez les news, des conseils précieux, faits divers, histoires inspirantes et offres de et pour le secteur horeca dans votre boîte aux lettres toutes les deux semaines le samedi matin.

Sans rien faire de plus, vous courez également la chance de gagner de nombreux cadeaux culinaires toutes les deux semaines.

Afin de personnaliser la newsletter, nous aimerions savoir qui vous êtes. Pour chaque liste cochées, vous recevrez une newsletter personnalisée.

L'abonnement gratuit à Horeca Webzine peut être résilié à tout moment.

NOUVEAUX POSTES