Hangry: boos worden als je honger hebt. 3 tips om het te voorkomen

5/5
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Waarom worden we boos als we honger hebben? Tijdschrift Harpers Bazaar zocht het uit. En ze plakten er een woord op: Hangry. Het is een samentrekking van ‘hunger’ (honger) en ‘angry’ (boos). Als horecaondernemer kunnen we wel iets leren uit dit onderzoek.

Hangry

Volg jij weleens een crashdieet? Dan is dit je wellicht niet onbekend. Wie een streng dieet volgt, neemt enkel de hoeveelheid calorieën tot zich die het lichaam nodig heeft om normaal te functioneren. Valt het glucose level iets te laag uit, dan zie je dit terug in agressief en boos gedrag. 

Op de koop toe worden honger en boosheid door dezelfde genen gecontroleerd. Voor die boosheid bestaat er dus een Engels woord: Hangry. Het is een samentrekking van hunger (honger) en angry (boos). 

Dus wees gewaarschuwd, mocht je perse in die iets te kleine broek willen passen, kan dit gevolgen hebben voor de mensen om je heen.

hangry horeca webzine te kleine broek

Wetenschap

Bestaat hangry dus dus echt? Ja! In het Nederlands wordt het vertaald als hongerchagrijn. Het is een natuurlijke reactie van de hersenen op een lege maag. Er zijn verschillende mogelijke verklaringen. Zo zijn er in de hersenen specifieke neuronen die je vertellen wanneer je moet eten.

Als je dan niet direct eet, blijven deze neuronen actief en activeren ze ook andere hersengebieden waaronder die voor angst en stemming. Je hersenen gaan je lichaam steeds dringender vertellen dat je iets moet eten. Je wordt eigenlijk op een negatieve manier gemotiveerd om iets te eten: je wilt dat dat onrustige, negatieve gevoel weg gaat.

Tekort aan glucose

Een tekort aan glucose – ook wel bloedsuiker – lijkt ook een rol te spelen. Een onderzoek aan de Ohio State University met stellen en voodoo-poppen liet bijvoorbeeld zien dat deelnemers met een laag bloedsuikerniveau op het moment van prikken de pop twee keer zo erg toetakelden als de groep met de hoogste bloedsuikerspiegel.
Je hersenen zijn namelijk afhankelijk van glucose als brandstof. Bij een tekort gaan de hersenen in spaarstand: een overlevingsmodus.

Minder cruciale hersenfuncties – zoals de zelfbeheersing – worden dan tijdelijk op een laag pitje gezet.
Daarnaast maakt je lichaam bij een glucosetekort ook de stresshormonen cortisol en adrenaline aan om de glucose-aanmaak te bevorderen. Je lichaam komt in een staat van paraatheid die vroeger vast van pas kwam als een mens hard moest werken voor of zoeken naar zijn eten. Maar tegenwoordig zorgt het enkel voor Hangry zijn.

Hangry: boos worden als je honger hebt | Horeca Webzine

Dezelfde genen

Een andere verklaring is dat honger en boosheid door dezelfde genen worden gecontroleerd. Het product van één van die genen is een stof in de hersenen die vrijkomt als je honger hebt. Het stimuleert vraatzuchtig gedrag door in te spelen op verschillende receptoren in de hersenen.

Dezelfde stoffen en receptoren spelen ook een rol bij het reguleren van angst en agressie. Hangry zijn, lijkt dus een overlevingsmechanisme. Als onze hongerige voorouders vriendelijk anderen eerst lieten eten, hadden ze kunnen uitsterven. Die agressiviteit zien we ook bij dieren.

Tips om hangry te voorkomen

Sommige klanten worden chagrijnig als ze denken dat ze te lang moeten wachten op hun voorgerecht of bestelling. Ze hebben honger! Hoewel Hangry een natuurlijk verschijnsel is, waar ook je klant er niet echt iets aan kan doen, kunnen we het gelukkig wel voorkomen. En eigenlijk is dat heel gemakkelijk.

Tip 1. Zet bij het aperitief systematisch een eiwit- of vezelrijk ‘wachtertje’ voor. Of naargelang het soort horecazaak je hebt, olijfjes, kaas en/of fijne vleeswaren.

Tip 2. Fruit is dankzij de suiker een goede keuze als je al een beetje hangry bent. Snoep en andere snacks met veel suiker zorgen voor een korte suikerpiek. En daarom neem je die beter niet.

Tip 3. Behoort eten – om wat voor reden dan ook – even niet tot de mogelijkheden, weet dan in ieder geval dat je lichaam hard werkt om het glucoseniveau te stabiliseren. Volhouden dus. En bewaar moeilijke beslissingen of discussies liever voor een later moment. Ook als je niet chagrijnig wordt van honger, reageert je lichaam op een tekort aan voedingsstoffen in de vorm van vermoeidheid en concentratieproblemen.


Heb jij ook interessant nieuws, tips, weetjes, een inspirerend verhaal of een aanbieding? Stuur ons de link!


Bron en foto’s : GezondheidNet, Belga, Hufting Post, Luulla

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

abonnez-vous gratuitement

Abonnez vous gratuitement à Horeca Webzine et recevez les news, des conseils précieux, faits divers, histoires inspirantes et offres de et pour le secteur horeca dans votre boîte aux lettres toutes les deux semaines le samedi matin.

Sans rien faire de plus, vous courez également la chance de gagner de nombreux cadeaux culinaires toutes les deux semaines.

Afin de personnaliser la newsletter, nous aimerions savoir qui vous êtes. Pour chaque liste cochées, vous recevrez une newsletter personnalisée.

L'abonnement gratuit à Horeca Webzine peut être résilié à tout moment.

NOUVEAUX POSTES