Test je kennis van de Franse keuken met deze 25 quizvragen

5/5
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
klassieke keuken horeca webzine

De restaurants die zeggen Frans te zijn, zijn niet te tellen, maar vaak is de keuken van die restaurants nauwelijks Frans te noemen. Wat betekent de Franse keuken nog in deze tijd? Moeten we niet eerder praten over de klassieke keuken? Benieuwd hoe goed jij die wel kent en hoeveel van de 25 vragen in onze quiz jij wel juist hebt.  

Franse keuken

Mensen houden van rijtjes en hokjes en lijstjes. Dan lijkt het immers net of we grip op de wereld hebben. Daarom geven recensenten sterren en cijfers aan restaurants of verdelen die nogal willekeurig in categorieën.

Zoek maar eens op ‘Frans’, daar zijn er veel van. Nochtans is de diversiteit van de keukens in restaurants groter dan ooit, maar er wordt, ook door koks zelf, vaak verwezen naar de Franse keuken, als de basis. Tijd om uit het te zoeken en er finaal je even te testen hoe goed je kennis van de Franse keuken of klassieke keuken wel is.

Wat betekent de Franse keuken nog in deze tijd? Moeten we niet praten over de klassieke keuken? Benieuwd hoe goed jij die wel kent.

Klassieke keuken

Allereerst hebben de koks die niet spreken van de Franse, maar de klassieke keuken, gelijk. Want tijdens hun opleiding leren koks echt geen huiselijke Franse gerechten maken als andouillettes, worstjes gevuld met varkensingewanden. 

Wat ze in hun keukens toepassen zijn technieken die samen bekend staan als het klassieke repertoire. Zoals bijvoorbeeld: pocheren en sauteren. Maar ook de geheimen van sauzen als mayonaise, fonds, bladerdeeg of soezendeeg. En laten we vooral het koksmes niet vergeten en de manier waarop je dat gebruikt.

Westerse luxekeuken

De klassieke keuken die ooit in Frankrijk ontstond aan het hof en bij de adel verspreidde zich net als de Franse cultuur en taal over alle Europese hoven en werd zo de westerse luxekeuken. 

Na eeuwenlang perfectioneren legden koks die in de 19de eeuw vast. Daarmee werd de klassieke keuken de standaard. Tot op de dag van vandaag levert die de bouwstenen voor westerse restaurantkeukens. 

In de hotelscholen leert men nog altijd bechamel maken, en mayonaise, én korstdeeg. Maar de klassieke keuken evolueert wel. Wat de aspirant-koks leren is alweer anders dan tijdens de koksopleiding 20 of 30 jaar geleden, die velen al die klassieke bereidingen toen al ouderwets vonden.

En toch zijn juist die ‘ouderwetse’ technieken en Franse keukentermen de basis om te kunnen experimenteren met het team zonder de mist in te gaan. En als wij nu uit eten gaan in de betere restaurants zijn de experimenten op ons bord meestal ontstaan dankzij die basis.

Quiz

Test je kennis met onze 25 quizvragen. Succes, en deel gerust je resultaat in onze Facebookgroep.

0%

1. Wat is een ‘bouquet garni’?

Correct! Wrong!

2. Wat is een ‘glace de viande’?

Correct! Wrong!

3. Wat is een ‘bain-marie’?

Correct! Wrong!

4. Wat is een ‘bouchée’?

Correct! Wrong!

5. Wat is een ‘grand-queux’?

Correct! Wrong!

6. Wat is een ‘beurre manié’?

Correct! Wrong!

7. Wat is het klassieke recept van de remouladesaus?

Correct! Wrong!

8. Wat is ‘salpicon’?

Correct! Wrong!

9. Wat is een demi-glacesaus?

Correct! Wrong!

10. Wie was Georges Auguste Escoffier?

Correct! Wrong!

11. Wat is een ‘Mayonnaise Espagnole’?

Correct! Wrong!

12. Wat is ‘Paling à la Ménagère’?

Correct! Wrong!

13. Wanneer zijn de allereerste sporen van de aardappel teruggevonden?

Correct! Wrong!

14. Wat is advokaat?

Correct! Wrong!

15. Wat is ‘garen in papillot’?

Correct! Wrong!

16. Wat is ‘wecken’?

Correct! Wrong!

17. Wat is een consommé?

Correct! Wrong!

18. Wat is een ‘baron d’agneau’?

Correct! Wrong!

19. Wie was Marie-Antoine Carême?

Correct! Wrong!

20. Wat betekent de vakterm ‘arroser’?

Correct! Wrong!

21. Wat is de garnituur ‘à l’Arlesienne’?

Correct! Wrong!

22. Wat zijn ‘Eieren à la Béarnaise’?

Correct! Wrong!

23. Wat zijn ‘aiguillettes’?

Correct! Wrong!

24. Wat is basmati?

Correct! Wrong!

25. Wat is een cantharel?

Correct! Wrong!

Resultaat
Niet zo goed gedaan, hé?

Enkele foutjes, maar goed hé, het was ook niet zo gemakkelijk. Je mag fier je resultaat delen via sociale media en je vrienden uit te nodigen om het ook eens te proberen.

Heel goed gedaan, proficiat! Je mag heel fier je resultaat delen via sociale media en je vrienden uit te nodigen om het ook eens te proberen.

Share your Results:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

abonnez-vous gratuitement

Abonnez vous gratuitement à Horeca Webzine et recevez les news, des conseils précieux, faits divers, histoires inspirantes et offres de et pour le secteur horeca dans votre boîte aux lettres toutes les deux semaines le samedi matin.

Sans rien faire de plus, vous courez également la chance de gagner de nombreux cadeaux culinaires toutes les deux semaines.

Afin de personnaliser la newsletter, nous aimerions savoir qui vous êtes. Pour chaque liste cochées, vous recevrez une newsletter personnalisée.

L'abonnement gratuit à Horeca Webzine peut être résilié à tout moment.

NOUVEAUX POSTES