Zie hoe onze eetgewoonten evolueerden sinds 1970

5/5
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Onze pot schaft vandaag andere dingen dan die van onze ouders. Die eetrevolutie heeft niet één duidelijk aanwijsbare oorzaak. Onze voeding is een systeem en veel lagen van onze eetgewoonten zijn al decennialang in beweging.

Samenvatting van de wereldgeschiedenis

Onze pot schaft vandaag andere dingen dan die van onze ouders. Een gemiddelde week ten huize Le Blanc in 1970 betekende bijna elke avond vlees, aardappelen en groenten, af en toe eens spaghetti of kip met curry en elke vrijdag mosselen.

Een gemiddelde week ten huize Le Blanc anno 2019 is aardappelarm, pastarijk en heeft vaak een mediterraan of Aziatisch tintje. ‘Hoe we eten en hoe dat evolueert is een samenvatting van de wereldgeschiedenis’, stelt VUB-historicus Peter Scholliers. ‘We beleven volop veranderingen en die gaan veel sneller dan vroeger. Die eetrevolutie heeft niet één duidelijk aanwijsbare oorzaak. Onze voeding is een systeem en veel lagen van dat systeem zijn al decennialang in beweging.’

eetgewoonten Horeca Webzine
Foto: Ons Kookboek

Boterbergen

En de boer, hij ploegde voort. Alleen ploegt hij nu wel anders dan in de vorige eeuw. ‘In de eerste helft van de 20ste eeuw zien we een spectaculaire stijging in de productiviteit’, vertelt Scholliers.

‘Fertilisatie, natuurlijk en chemisch, serres die op grote schaal gebouwd werden, nieuwe technologieën, ze zorgden ervoor dat de productiecurves scherp omhoogschoten. Pas in de jaren 80 stagneerde die kwantitatieve revolutie en hadden we plots boter- en vleesbergen, omdat we meer produceerden dan we op konden.’

Dat er vandaag in ons land nog altijd mensen honger lijden, is geen structureel probleem van voedselvoorziening, maar een probleem van armoede. En onze huidige overvloed is niet voor altijd verworven. Denk maar aan de gevolgen van de klimaatverandering.’

Lees meer over onze eetgewoonten die evolueerden.

Heb jij ook interessant nieuws, tips, weetjes, een inspirerend verhaal of een aanbieding? Stuur ons de link!


Bron: Nathalie Le Blanc, Knack Weekend

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

abonnez-vous gratuitement

Abonnez vous gratuitement à Horeca Webzine et recevez les news, des conseils précieux, faits divers, histoires inspirantes et offres de et pour le secteur horeca dans votre boîte aux lettres toutes les deux semaines le samedi matin.

Sans rien faire de plus, vous courez également la chance de gagner de nombreux cadeaux culinaires toutes les deux semaines.

Afin de personnaliser la newsletter, nous aimerions savoir qui vous êtes. Pour chaque liste cochées, vous recevrez une newsletter personnalisée.

L'abonnement gratuit à Horeca Webzine peut être résilié à tout moment.

NOUVEAUX POSTES