Driekoningen: snoep, 3 cadeautjes en een boon in de taart

5/5
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Driekoningen is niet alleen synoniem van bedelzingen aan de deur. Zonder taart of pannenkoeken is het feest niet compleet. Wie de boon in het gebak vindt, is even koning en mag een papieren kroon op het hoofd zetten. Ook deze traditie is eeuwenoud.

Driekoningen

Driekoningen is een christelijke feest en vindt elk jaar plaats op 6 januari. Op deze dag wordt de gebeurtenis herdacht waarop de drie koningen de ster zagen en besloten de Koning der Joden te gaan zoeken. En het feest waarmee de ‘Kerstkring’ van 12 dagen wordt afgesloten. Deze Kerstkring begint met de nachtmis op kerstavond. ‘Na Driekoningen nog kerstversiering in huis hebben, brengt ongeluk’, zegt een oud volksgebruik. 

Net als veel andere christelijke feestdagen is Driekoningen oorspronkelijk een heidens feest. De Romeinen vierden vroeger de Saturnaliën op de dag van de zonnewende. Op deze dag werd een koning of koningin aangewezen voor één dag door middel van een zwarte of witte boon in een galette.

Kinderfeest

In de Middeleeuwen duurde het feest soms 8 dagen. In sommige landen, waaronder Spanje, wordt Driekoningen nog steeds uitvoerig gevierd. Het is voornamelijk een kinderfeest dat veel weg heeft van het Sinterklaasfeest. Er zijn optochten waarbij de koningen snoepgoed naar de kinderen gooien.

Er wordt een driekoningenbrood gebakken met een boon erin en wie die boon vindt, is die dag de baas. Kinderen gaan verkleed als koningen en met een ster, zingend langs de deuren om snoep op te halen. Ook worden er geschenken voor de koningen en hun kamelen neergezet (cognac, mandarijnen, walnoten en water). Lieve kinderen vinden de volgende dag cadeaus en stoute kinderen een zakje houtskool (van suiker).

Cadeautjes

In Italië krijgen kinderen met Driekoningen cadeautjes in hun schoen of kous. Ook hier krijgen stoute kinderen steenkool. De cadeautjes worden niet door de drie koningen gebracht, maar door een lelijke, oude, maar vriendelijke heks: La Befana. Het verhaal hierachter heeft wel met de drie koningen te maken. La Befana had het te druk om de Wijzen uit het Oosten te ontvangen en voor straf is ze nu eeuwig op zoek naar het kindje Jezus. En zo laat ze in elk huis drie cadeautjes achter voor het geval het kindje daar mocht zijn.

Driekoningentaart

Het frangipaneachtige gebak dat met Driekoningen te koop is uit het Franse dorpje Pithivier afkomstig. Het verhaal wil dat koning Karel IX, na een bezoek aan zijn vriendin Madame Marie Touchet, door een bende Hugenoten in het bos van Orléans gevangen genomen werd.

Toen de snoodaards hun vergissing inzagen, probeerden ze de koning gunstig te stemmen door hem een plaatselijke delicatesse voor te schotelen. De paté in bladerdeeg beviel de vorst dermate dat hij de pasteibakker die het recept bedacht prompt tot koninklijke patissier uitriep. De vleesvulling werd later door amandelcrème vervangen. Klik hier voor de bereiding in een filmpje (Facebook).

driekoningen
Bakkerij Sint-Rita in Kontich is er klaar voor | Foto: Gazet van Antwerpen

Armeluisdeel

Vroeger werd de taart verdeeld in evenveel stukken als er gasten waren, plus één. Het laatste stuk, genoemd « het armeluisdeel » was voor de eerste arme die aanklopte. In Zuid-Frankrijk, is het traditionele dessert geen taart, maar een vruchtenbrioche, ook met een boon erin verstopt: de taart van de koningen (“le gâteau des rois”). Dit is een brioche in de vorm van een kroon, op smaak gebracht met oranjebloesemextract en rood fruit en suiker erbovenop.

Lodewijk XIV

De koningentaart was zelfs te zien op de tafel van Lodewijk XIV. De hofdames die de boon aantroffen waren koninginnen van Frankrijk voor één dag en konden de koning een wens voorleggen. Maar de Zonnekoning, Lodewijk XIV, schafte deze gewoonte op eigen initiatief af. In de achttiende eeuw was de boon een porseleinen beeldje dat de geboorte van Christus en de personages in de kribbe voorstelde.

Traditie

Het is traditie dat de familie samenkomt om de beroemde taart aan te snijden. Het jongste kind gaat onder tafel zitten en wijst vervolgens voor elk stuk taart een gast aan. De taart wordt geleverd met een kroon van karton. Degene die de boon in zijn stuk taart aantreft, wordt gekroond en kiest zijn koningin of koning.

Speel mee en lees verder onder de winactie.

Vernieuwing

Elk jaar bedenken de chef-patissiers originele nieuwe taarten. Het Maison Dalloyau in Parijs heeft al meer dan 300 jaar ervaring in het maken van gebak. Hun nieuwste creatie is de Galette d’Or et d’Orange. Dun krokant bladerdeeg, met een gouden glans, gevuld met een romige amandelcrème en gekonfijte sinaasappel, subtiel op smaak gebracht met Grand Marnier.

Pierre Hermé, één van de grootste bakkers ter wereld, creëerde een “latijns” aandoende taart : infiniment chocolat, krokant bladerdeeg met chocolade uit Venezuela, gegarneerd met een romige ganache. Ladurée maakte voor 2012 een driekoningentaart met peer en milde specerijen. Maison Hédiard onthulde zijn taart van 100% roomboter bladerdeeg met amandelcrème en een licht aroma van Bourbon vanille uit Madagaskar, terwijl Christophe Roussel met een oosterse taart kwam met abrikozen, specerijen, vijgen en honing.

Geen boon meer in Frankrijk

Elk jaar wordt er ter gelegenheid van de traditionele receptie in het Elysee een enorme taart (1,20 m doorsnee voor 150 personen) gemaakt voor de Franse president. De banketbakker die belast is met het maken van de taart wordt opgedragen geen enkele boon in de taart te verstoppen, want “het kan natuurlijk niet dat men iemand als koning aanwijst in de ambtswoning van de president.

Vind vele recepten voor de driekoningentaart.

Heb jij ook interessant nieuws, tips, weetjes, een inspirerend verhaal of een aanbieding? Stuur ons de link!


Bron: AmbaFrance, Wikipedia

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

abonnez-vous gratuitement

Abonnez vous gratuitement à Horeca Webzine et recevez les news, des conseils précieux, faits divers, histoires inspirantes et offres de et pour le secteur horeca dans votre boîte aux lettres toutes les deux semaines le samedi matin.

Sans rien faire de plus, vous courez également la chance de gagner de nombreux cadeaux culinaires toutes les deux semaines.

Afin de personnaliser la newsletter, nous aimerions savoir qui vous êtes. Pour chaque liste cochées, vous recevrez une newsletter personnalisée.

L'abonnement gratuit à Horeca Webzine peut être résilié à tout moment.

NOUVEAUX POSTES