Niets zal nog hetzelfde zijn als voor deze ongekende crisis. De reden waarom experts 10 post-COVID-19-uitdagingen voor de fastfoodrestaurants hebben in kaart gebracht.
COVID-19
Ondanks de lockdown zet een deel van de fastfoodrestaurants hun activiteiten verder met het bezorgen en afhalen, zoals sommigen dit voordien ook al deden. En het aandeel zal naar verwachting de komende weken nog toenemen. Door deze crisis zullen onmiskenbaar nieuwe gedragingen en gewoonten ontstaan. Consumenten zijn ook teruggekeerd naar hun keuken en (her)ontdekken het plezier van koken en bakken.
Maar deze ‘in-house’-oplossing is echter niet geschikt voor wie buitenshuis is op de middag. Vooral de fastfoodestaurants zullen één van de toevluchtsoplossingen zijn met een snelle in- /uitstap, click & collect, take-out en bezorging. En dat is goed voor de fastfoodsector zeggen de experts, die er ons aan herinneren dat 60% van de buitenshuislunches worden genomen in een fastfoodrestaurant.
De 10 uitdagingen
1- De planeet redden met het concept

Vóór COVID-19 moesten fastfoodrestaurants de planeet helpen redden door de juiste verpakking te gebruiken en zo min mogelijk te verspillen. Maar daarna zullen ze al hun acties meer dan ooit moeten afstemmen op een milieuverantwoorde en duurzame ontwikkeling. En zullen ze naast de aandacht voor de verpakking en een verantwoord afvalbeheer na de COVID-19 hun inzet voor de nieuwe consumptiewereld moeten laten zien.
2- Een onberispelijke hygiëne hebben

Vóór COVID-19 moesten de fastfoodrestaurants begrijpen dat het meest onaangename voor een consument om de zaak binnen te stappen, berustte op de presentatie van de producten in de toonbank, de manier waarop er gewerkt werd, alsook de netheid van de gelagzaal en de toiletten.
Na COVID-19 zullen de fastfoodrestaurants moeten voorop lopen qua hygiëne, bijna op hetzelfde niveau als een operatiezaal. Vóór de gezondheidscrisis waren deze hygiënevoorschriften bedoeld om de consument gerust te stellen door aan te tonen dat de hygiënevoorschriften achter de toog nauw aanleunden bij die in de voorbereidingskeuken. Na de crisis is het duidelijk dat de verwachtingen deze eenvoudige behoefte aan herverzekering zullen overtreffen. De aandacht voor hygiëne hangt nu samen met het voortbestaan van de zaak.
3- De virtuele gasten verwennen

Vóór COVID-19 moesten de fastfoodrestaurants al inzetten op allerlei bestelalternatieven: levering, click & collect, webshop,… om niet alleen op de gasten te wachten. Nadien zal er moeten rekening mee gehouden worden dat de virtuele gast waarschijnlijk de belangrijkste zal zijn. En die zullen moeten verwend worden, de juiste tools worden gegeven en interessante promoties om ze te overtuigen om op afstand te kopen. De verpakking waarin de consumenten hun maaltijd zullen ophalen, wordt een extra uitdaging. Vooral als die virtuele gasten meer zullen vragen naar perfect op temperatuur gehouden gerechten!
4- Restaurantconcept perfectioneren

Vóór COVID-19 moesten of eerder mochten eigenaars van fastfoodrestaurants zelf hun concept kiezen. Het concept moest kwalitatief en aantrekkelijk zijn. Daarna zullen fastfoodrestaurants hun expertise nog meer moeten aantonen, want consumenten gaan nog meer op zoek gaan naar eenvoudige en herkenbare horecaconcepten.
5- Gasten informeren

Vóór de gezondheidscrisis moesten de fastfoodrestaurants de gasten informeren over het aanbod van de ingrediënten, het fabricageproces, de selectie van leveranciers, enz. Daarna zullen de uitbaters zich moeten realiseren dat de informatie die online gedeeld wordt even belangrijk zal zijn als die in de zaak aanwezig. Het zal belangrijk zijn om te luisteren naar de gasten, en uit te zoeken welke informatie ze nodig hebben om het vertrouwen (opnieuw) te winnen voor de zaak. Naast kwalitatieve boodschappen, zullen uitbaters een communicatiestrategie moeten opbouwen rond wederzijdse hulp en solidariteit voor de periode na COVID-19. De consument zal steeds meer willen weten.
6- De ervaring gaat verder dan enkel het eten

Vóór COVID-19 moesten fastfoodrestaurants begrijpen dat de kleur van het aangeboden bereidingen, de muzikale sfeer en de omgeving van het restaurant belangrijke variabelen waren om loyaliteit te winnen, of op zijn minst om ervoor te zorgen dat de consument regelmatig terugkeerde. Nadien zullen de uitbaters zich moeten realiseren dat die criteria minder essentieel zijn, in het bijzonder tot de terugkeer naar de nieuwe norm die COVID-19 zal genereren. De hygiënevoorschriften van het etablissement zullen de specialiteiten van het verkooppunt versterken.
7- Uitbreiden van het aanbod

Voor de gezondheidscrisis moesten fastfoodrestaurants hun niche vinden volgens de geolocatie van hun restaurant, en een aanbod hebben voor elk moment van de dag. Hoe positief we ons nu ook wel willen voordoen, we moeten ons niet voorliegen, de terugkeer naar de consumptienorm buitenshuis zal traag waarschijnlijk traag verlopen. Dit betekent dat andere en misschien wel meer momenten in de dag zullen moeten worden ontwikkeld. Het is bijvoorbeeld denkbaar dat in post-COVID-19 de lunchuren verruimd moeten worden omdat de consumenten de drukke shifts gaan willen vermijden.
8- Haal de millennial overal waar hij verbruikt

Vóór COVID-19 moest de fastfoodsector een digitale reputatie opbouwen, buiten het voedselaanbod, om met deze populatie de consumptienorm van morgen te creëren. Ze moesten alle mogelijke bestelkanalen en op elk moment beschikbaar zijn voor alle verlangens van de consumenten. Gezien de gewoonten van de Millennial net zoals die van de generatie Z aanzienlijk zullen veranderen zal de sector post-COVID-19 moeten begrijpen dat deze realiteit minder doorslaggevend is. Bij de terugkeer naar de nieuwe norm zullen de Millennials bij de eerste zijn die je zaak weer gaan bezoeken. De dagelijkse communicatie zal dan ook en noodzakelijkerwijs berichten moeten bevatten bestemd voor deze doelgroep.
9- Gezondheid in al zijn vormen

Vóór COVID-19 moesten fastfoodrestaurants begrijpen dat een consument kwaliteitsproducten verwachtte. Nadien zullen ze op alle mogelijke manieren ook moeten communiceren omtrent de premiumisatie en nutritieve voedingswaarde van het aanbod. COVID-19 zal dit zeker accentueren en de consumenten zullen dan ook moeten gerust gesteld worden dat wat ze te eten krijgen ook gezond is.
10- Fideliseer het personeel

Vóór de COVID-19 moesten fastfoodrestaurants al echt hun best doen om hun personeel te behouden. Ook om er voor te zorgen dat iedere werknemer in de zaak een gelukkige werknemer was en dat die met plezier kwam werken. Na de crisis zullen uitbaters zich de vraag moeten stellen of ze de middelen wel hebben hun staff te behouden.
Ze gaan zich ook de vraag moeten stellen of er tijdens de eerste weken na de lockdown wel voldoende werk zal zijn om de vaste medewerkers te kunnen bezighouden en of de overheid voldoende consequente maatregelen heeft of zal nemen om verdere ontslagen te voorkomen.
En zelfs als dit gunstig is, zal de werkdynamiek nog vlotter moeten zijn dan de initiële uitdagingen in 2020. Afgezien van deze verwachtingen zal er zeker een nieuwe golf van solidariteit ontstaan, al dan niet aangewakkerd tijdens de lockdown.
Bron: CHD Expert